Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından “Müze Eğitimi Sertifika Programı” başlatıldı. Söz konusu işbirliği protokolü kapsamında öğretmenlerin müzeleri eğitim ortamı olarak kullanmaları ve çocukların sınıf içi öğrenmelerini daha gerçekçi öğrenme ortamlarına taşıyarak farkındalık, bilinç ve beceriye ilişkin kazanımların birleştirilmesi hedefleniyor.

Program kapsamında başta tarih eğitimi olmak üzere diğer derslerin kazanımları müzelerin tarihsel ve arkeolojik ikliminde öğrencilere aktarılması amaçlanıyor. Ankara'daki pilot uygulamanın ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katıldığı toplantı Topkapı Sarayı Müzesi'nde gerçekleştirildi.

Bakan Selçuk'un Değerlendirmeleri

Ziya Selçuk, tarih ve coğrafya bilincini sadece kitaplardaki metinler ve paragrafta olarak görmediklerini vurguladı. Tarihi, coğrafyayı ve sosyoloji yaşamak için müzelerin önemli olduğunu ortaya koymak istediklerini dile getiren Selçuk, bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı olarak birçok aşamadan geçen işlemleri sürdürdüklerini söyledi. Birkaç yıl içerisinde yüzbinleri geçen öğretmenlerin müze eğitimi konusunda bir eğitim alma çabası içinde olacaklarına dikkat çeken Selçuk, bu eğitimin uluslararası bir şekilde genişlemesini amaçladıklarını vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında yaptığı bu çalışmaların her birinin birbirini destekleyici mahiyette olduğunu aktaran Selçuk, eğitim sisteminin tüm alt sistemleri ile eşgüdümlü bir şekilde hayata geçirilmediği takdirde bazı aksaklıkların söz konusu olacağını söyledi. Müze eğitiminin sadece bir müze eğitimi olarak görülmemesi gerektiğini belirten Selçuk, bu eğitimin ana sistemin bir alt sistemi olarak görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.