Bu hafta öğretmenlere ayrılmış. Boş gün ve hafta bulmak zor. Bu hafta girince öğretmenler yaptıkları dünyanın en kutsal işiyle gündeme geliyor. Olsun, bir hafta da olsa kendilerini iyi hissediyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı da bu haftayı kutlamak için öğretmenlere bir dizi etkinlik hazırlıyor. Her ilde kutlamalar hafta boyunca sürüyor. Tebrikler, hediyeler, hediye veren de yok gerçi, yine de hatırlanmak güzel. Bakanlık nezdinde de 81 ilden seçilen ve fark yaratan il temsilcisi öğretmenlere dönük programlar yapılıyor. Bu kapsamda Ankara’ya davet edilen öğretmenler, 21 Kasım Çarşamba günü Başkent Öğretmenevinde toplandı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda farklı uygulama, söylem ve projelerle geleceğe projeksiyon tutuyor. MEB’in ziyâsını en ücra köyde, hudutta hissetmek mümkün. Ziyâ; ışık anlamında bir Arapça kelimedir. Her öğretmen de bir ziyâdır, cehaletin karanlığına karşı bir ışıktır. Ankara bugünlerde daha bir aydınlık. Her ilin başarılı öğretmenleri Ankara’nın tarihî ve kültürel mekânlarını geziyor. Işıl ışıl oldu Ankara.

Öğretmenlere Özel Kültürel Etkinlikler

Öğretmenlerin çoğu hayatlarında ilk kez opera dinledi. Mükemmel bir orkestra eşliğinde tabiatın tüm seslerini dinler gibi. Bakan Sayın Selçuk, gökyüzünde uçarcasına, denizin dibinde gezercesine, bir çocuğun gözlerine bakarcasına muhteşem bir saat yaşadık, dedi.İcra edilen yabancı eserlerin anlaşılması güç olsa da müziğin evrensel sesi, ruhları dinlendirdi. Umulur ki bir gün Türk müziğine ait eserler de repertuara girer.

Perşembe sabahı il temsilcisi seçilen öğretmenlere ait çalışmaların sergisi vardı. Ankara Garındaki sergiye Bakanlık yetkilileri katıldı. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan Boyacı burada bir konuşma yaptı. Başarılı öğretmenlerin örnek çalışmalarını tek tek gezen Sayın Boyacı, öğretmenlerin projelerini dinledi. Burada bir ismi de anmak lazım. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de bu sergiye katılanlardandı. Bakanlık yetkilisi gibi tüm çalışmaları inceledi, öğretmenlerle sohbet etti. Akşam da öğretmenlere yemek veren Başkan Köse, en tecrübeli öğretmenin elini öperek çiçek takdim etti. Takdire şayandı. Aynı günün akşamında Anadolu Ateşi’nin gösterisi vardı. Görsel şölende Anadolu’nun tüm renklerini, seslerini, figürlerini görmek mümkündü. Öğretmenler çok mutluydu, bu mutluluğu sağlayan MEB’e teşekkür edenleri duymak da güzeldi.

Cuma sabahı da etkinlikler sürdü. Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Rahmi Koç Müzesi gezildi. Burada insanlık tarihinin şeridini izledi öğretmenler. Hayranlık ve minnet bir arada idi. MEB, öğretmeniyle vardı. Gün de öğretmenin günüydü. Daha ne olsun!

Ankara biraz soğuktu ama MEB’in sıcak yetkililerin samimî yürekleriyle ısındı öğretmenler. Genel Müdür Doç. Dr. Adnan Boyacı’nın güzel konuşmasıyla başlayan etkinliklerde bedenler yoruluyor ama kalpler daha bir güçlü atıyordu. Öğretmenlerle ilgilenen Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uğur Kılıç’ın heyacanı ve güzel hitabı da takdire şayan. Temsilci öğretmenlerin fotobloklarının kitaplaşması gerektiğini de hatırlatmış olalım. Şube Müdürleri Fikret Boz, Güven Yılmaz, Zeki Atalay; okul müdürleri Emine Kılıç, Ahmet Yıldırım, Ahmet Çetin, Boran Ergüç, Ersin Kökten, Enver Yıldız, Esin Kavga,Ali Yüzer gibi mütebessim yüzlerle Ankara güzelleşiyor, dostluklar pekişiyor, öğretmenler gülüyordu. En büyük ve büyülü hediye öğretmeni gülümsetmektir, şimdi fazlasıyla gülümseyen ve gülen öğretmenler var Ankara’da.

Şehit ve gazi yakını öğretmenlerle birlikte küresel ödüller alan nice başarılı öğretmenle Ankara güzelleşiyor,kışa dönen güz güneşi ısıtmıyor ama öğretmenlerin vatan aşkıyla yanan yürekleri tüm ülkeyi ısıtıyordu.

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı’nın öğle yemeği ikramı ve öğretmenlere olan sevgisi, saygısı ve öğretmenler adına 5109 tane meyve fidanı dikimi ise minnetle anılacaktır. Altındağ’da şimdi her öğretmenin bir meyve fidanı var.

MEB’in ziyâsı yani ışığı öğretmenlere ilham olan başka bir ışık daha vardı. Tüm ışıklara ilham olan ışık, ismi de ışık: Ziya Hoca. Ziya Hoca’nın misafiri öğretmenler, tüm karanlıkları aydınlatmak için yanmaya, erimeye adanmışlar. Unutmayalım ki atanan değil, adanan öğretmen üstündür. Gününüz kutlu olsun Ziya Hocam, gününüz kutlu olsun öğretmenlerim!

Ali BAL / Milat