Başarı Belgesi, kamu kurumlarında görev yapan memurlardan, olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle, kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkililik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilenlere verilebilen belgedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Personeline Başarı Belgesi, Üstün Başarı Belgesi Ve Ödül Verilmesine Dair Yönerge, Millî Eğitim Bakanlığı personelinden olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapanlara, Başarı Belgesi ve Üstün Başarı Belgesi ile Ödül verilmesine dair usul ve esasları düzenler.

Yönergenin 5. maddesi hangi personellere Başarı belgesi verilebileceğini düzenlemiştir. Bu maddeye göre;

-Başarı Belgesi, olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle;

a) Kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında,

b) Kamu zararının oluşmasının önlenmesinde veya önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında,

c) Kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkililik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları denetimlerde veya disiplin amirleri ile Başarı Belgesi vermeye yetkili makamlarca tespit edilen personele verilebilir.

Mevzuata bakıldığında, Başarı Belgesi verilmesinde ilk iki şartın soyut, üçüncü şartın daha somut koşullara dayandığı görülecektir. Uygulamada genellikle de üçüncü koşula göre Başarı Belgesi verilir. Ancak yine uygulamada Başarı Belgesi alan personellerin listesi incelendiğinde, belge vermeye yetkili disiplin amirleri ve yetkili makamların tercihlerini, somut koşullardan ziyade iktidara yakın sendika üyeleri ve eğitim yöneticilerinden yana kullandıkları görülecektir.

Bu anlamda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 yılı ödül listesine bakmak yeterli olacaktır. Bu listeye bakıldığında, ödülleri alan isimlerin büyük kısmının yandaş sendika üyeleri olduğu görülecektir.

Buna göre; 2019 yılında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 122. maddesi gereğince MEB’de 7 bin 576 kişi ödül aldı. Eğitim Bir Sen üyesi 5 bin 169 kişi ödül alırken; Türk Eğitim-Sen üyesi 985 kişi, Eğitim Sen üyesi 166 kişi, Eğitim İş üyesi 160 kişi, diğer sendikalara üye 65 kişi ödül aldı. Ödül alanlar arasında sendikasız olanların sayısı 868 iken, ödül alıp sendikası tespit edilemeyen kişi sayısı 163’tür.

Bu sayılara göre yandaş sendikanın üyeleri ödüllerin yüzde 68,2’sini; Türk Eğitim-Sen üyeleri yüzde 13’ünü, Eğitim Sen üyeleri yüzde 2,2’sini, Eğitim İş üyeleri yüzde 2,1’ini, diğer sendikalara üye olanlar yüzde 0,9’unu, sendikasız olanlar 11,5’ini ve sendikası tespit edilemeyenler de 2,1’ini alabildi.

Diğer yıllarda Başarı Belgesi verilen personel incelendiğinde de benzer sonuçlar görülecektir. Bu sonuçların adaletli olmadığı da bütün eğitim kamuoyu tarafından bilinmektedir.

Bu anlamda, Millî Eğitim Bakanlığı personelinden olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapanların tespit edilerek ödüllendirilmesi amacının gerçekleşmesi için adaletli bir uygulamanın hayata geçirilmesi gereklidir.

Abdullah DAMAR