Bu yıl ki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününü o günü tekrar hatırlayarak ve hatırlatarak geride bıraktık.Tekrar hatırlayalım kritik ve tehlikeli bir süreci yaşadığımız 15 Temmuz 2016 Cuma gecesini… 250 vatan evladı şehit düştü bu topraklarda demokrasiyi korumak adına. Ülke tek yumruk oldu o gece. Siyasi görüş farklılıkları silinmişti adeta. Mevzu artık vatandı, demokrasiydi. Sonrasında Milli birlik mitingleri, milli birlik ve demokrasi nöbetleri tuttuk hep beraber… Bütün siyasi görüşler o nöbetlerde ve mitinglerdeydi… işte bu makale tam da dikkate alınması gereken “Lütfen bozmayın” yazısıdır. Bu makale, yönetici mülakatına girecek olan, kimseye özel ricalarda bulunarak özel temaslarla puanı şişirilerek atanmak istemeyen, kişilere değil vatanına bağlı kalarak, eğitim alanında bilgi birikimlerini kullanarak ülkemizi 2023 eğitim vizyonuna ulaştırmada elinden gelenin en iyisini gecesini gündüzüne katarak ortaya koymak isteyen demokrasi nöbetlerinde saf tutan vatansever öğretmenlerin feryadıdır aynı zamanda… 

 

18-31 Temmuz arasında milli birlik söylemleri hususunda samimiyet sınavımız var. Bu samimiyet sınavının adı :  Okul yönetici mülakatları…

Yerelde oluşmuş çetelerden söz etmek anlamsız. Zira; yönetici  mülakatlarında, bırakın FETÖ gibi soruları çalıp müritlerine dağıtmayı, daha da ötesine geçerek, önceden hazırladıkları bazen basına ve çeşitli sosyal paylaşım mecralarına sızan, kapı ardındaki hak yeme toplantılarında nasıl oluşturuldukları herkesçe bilinen yönetici isim listelerindeki kişileri, oynadıkları “mülakat orta oyunu” sonrasında okullara göndererek milli birlik ve beraberliği bombalamaktan çekinmeyen bu çeteleri tüm eğitim camiası yakından tanımaktadır artık.

Şundan emin olun ki 2023 Eğitim Vizyonuna bu şekilde seçilmiş bir yönetici kadrosuyla ulaşmamız mümkün değildir. Daha vahim olansa yaklaşık 5 yıldır atanan bütün okul yöneticilerinin mülakat denilen müdahaleye açık bu yöntemle seçilerek görev başına getirilmiş olmasıdır.        

16 Mart 2019 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK , Ankara’da Şehit Ömer Halisdemir İmam hatip lisesinde öğretmenlere hitabında yönetici atamaları konusunda açıklamalar yapmıştı. ''Yönetici atamalarıyla ilgili sınav yapacağız, adamı olan değil, işin ehli olanı atayacağız'' demiş ve eklemişti. Programa Katılan Öğretmenlerimiz,“yönetici atamalarında Mülakat istemiyoruz” talebinde bulunmuşlardı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İse; öğretmenlerin talebine kulak verere; güvenlikte  sıkıntı yoksa yönetici atama mülakatlarında herkese sınav puanının aynısını vereceğiz”demişti. Açıklamalar sonrasında binlerce öğretmenimiz bakanlarına güvenerek yönetici olmaya aday olup, yazılı sınava girmişti.

Geldiğimiz noktada yazılı sınav sonuçları açıklanmış ve sıra mülakatlara gelmiştir. Süreci gözlemlediğimizde; bazı iller şeffaf davranarak yönetici mülakatlarına girmeğe hak kazanan adayların yazılı sınav puanına göre sıralı listesini yayınlarken (ör. Gaziantep ), bazı illerin ise yayınladığı mülakatlara girmeğe hak kazanan yönetici aday listelerinde şeffaf olmadığı, sadece isim listelerini yayınladığı, yazılı sınav puanına yer vermediği görülmektedir. Bu durumda bazı illerin keyfi davranma riski oluşmaktadır. Yazılı sınav puanı ve mülakat puanlarını gizleyerek Milli Eğitim Bakanımız sayın Ziya Selçuk ‘un yukarıdaki açıklaması doğrultusunda vereceği talimatları bertaraf etme hususunda zemin hazırlanmakta olduğuna dair çeşitli duyumlar almaktayız.

Bakanımızdan istirhamımız daha önce yaptığı açıklamalar doğrultusunda gerekli talimatların verilerek milli birlik ve beraberliğin korunması adına güvenlik riski yoksa, mülakat puanlarının yazılı sınav puanının aynısı olarak verilmesidir.

Böylelikle farklı hesaplar içerisine giren kötü niyetli grupların eğitim camiasındaki birlik ve beraberliği bombalamasının önüne geçilmiş olacaktır.

Saygılarımızla.                                               

Milli Birlikten Yana Olan Yönetici Adayları                       

 

KamuAjans