Geçtiğimiz günlerde 2018 Lgs yerleştirme sonuçlarına göre illerin karnesi yayınlandı ....

Geçtiğimiz günlerde 2018 Lgs yerleştirme sonuçlarına göre illerin karnesi yayınlandı ....Son 5 yıl içerisinde illerin başarı durumunu kısmi olarak mercek altına almaya çalıştık . Son 5 yılda 38. sıradan 1. Sıraya yükselen Trabzon ilinin yöneticilerini , öğretmenlerini ve bu başarı hikayesinde emeği geçen tüm paydaşları tebrik ediyoruz . İllerin son 5 yıl içerisinde ki sınav başarılarının karşılaştırması ...

Bu sorulamada Trabzon ili birinci oldu . 

2018 LGS YERLEŞTİRME İL SIRALAMASI HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ 

Kamudanhaber sitemizde yayınlanan bu haber birçok basın yayın organında yer aldı .

İllerin başarı sıralaması ve geçmiş dönemlerle kıyaslamanın yapıldığı bir analizi eğitim siteleri ve editörlerleri ortaya koymadı , buna kafa yorulmadı .

Öncelikle 2013 - 2014 YGS başarı sıralamasını ortaya koyarak analize başlayalım .

Bugün LGS adı altında yapılan sınav o dönem YGS ismiyle yapılmaktaydı . 

2013 - 2014 YGS’de illerin başarı sıralaması ;

1. Ankara, 2. Karabük, 3. Denizli, 4. Aydın, 5. Isparta, 6. Kırşehir, 7. Eskişehir, 8. Antalya, 9. Burdur, 10. Karaman,  11. Kayseri, 12. Niğde, 13. Yalova, 14. Bursa, 15. Balıkesir, 16. İzmir, 17. Uşak, 18. Kırklareli, 19. Konya, 20. Bayburt, 21. Nevşehir, 22. Kilis, 23. Erzurum, 24. Edirne, 25. Kırıkkale, 26. İstanbul, 27. Kütahya, 28. Mersin, 29. Aksaray, 30. Tunceli, 31. Bilecik, 32. Tekirdağ, 33. Sinop, 34. Elazığ, 35. Kastamonu, 36. Samsun, 37. Muğla, 38.Trabzon, 39. Çanakkale, 40. Hatay, 41. Malatya, 42. Kocaeli, 43. Tokat, 44. Çorum, 45. Erzincan, 46. Zonguldak, 47. Manisa, 48. Sivas, 49. Osmaniye, 50. Bartın, 51. Gümüşhane, 52. Afyonkarahisar, 53. Bolu, 54. Sakarya, 55. Amasya, 56. Giresun, 57. Çankırı, 58. Ordu, 59. Kahramanmaraş, 60. Adana, 61. Artvin, 62. Yozgat, 63. Rize, 64. Gaziantep, 65. Düzce, 66. Bitlis, 67. Batman, 68. Siirt, 69. Adıyaman, 70. Iğdır, 71. Kars, 72. Bingöl, 73. Diyarbakır, 74. Ağrı, 75. Muş, 76. Şanlıurfa, 77. Van, 78. Mardin, 79. Ardahan, 80. Şırnak, 81. Hakkâri

Bundan yaklaşık 4-5 yıl önce Ygs sıralamasında Ankara ili birinciliği almıştı . Eğitimin başkenti olarak lanse edilmiş ve ortaöğretime giriş sınavlarında da ciddi başarı yakalamış ve ilk üçe girmişti .

En son yayınlanan 2018 LGS sıralamasıyla illerin başarı durumunu da yazalım, daha sonra iki sıralama üzerinden bir değerlendirme yapalım .

2018 LGS YERLEŞTİRLERİNE GÖRE İLLERİN BAŞARI SIRALAMASI 

İşte İllerin LGS başarı sıralaması

   

 

Son 5 yıl içerisinde en büyük başarıyı Trabzon ili yakalamıştır . Yaklaşık 5 yıl önce 38. Sırada yer alan Trabzon ili 37 basamak birden yükselerek 1. sıraya yerleşmiştir . Trabzon ilinde bu başarıda emeği olan yönetici ve öğretmenleri tebrik ederek haberimize başlayalım.

Her iki listede de sondan üç il istikrarlı bir şekilde değişim yaşamamıştır .

Hakkari , Şırnak ve Ardahan illeri sonunculuğu 5 yılda hiçbir ile bırakmayarak istikrarını korumuştur .

Bizim burda asıl üzerinde duracağımız konu ilk sıralarda yer alan illerin neden 4-5 yıllık süre zarfında çok gerilerde kalmasıdır .

Eğitimin başkenti olan ve birinciliği kimselere kaptırmayan Ankara ili 32. sıraya gerilemiştir .

Dört - Beş yıllık süre içerisinde Lgs sınavlarında birinci olan ilin 32. sıraya düşmesi tez konusudur . 

Ya da bundan iki yıl önce Türkiye birincisi olan Tunceli ilinin 57. sıraya kadar gerilemesinin açıklaması var mıdır ?

Ege’nin incisi olan İzmir ilinin 16. sıradan 51. sıraya düşmesinin altında yatan nedenler nelerdir ?

İstanbul ili neden sürekli gerilemektedir . Yaklaşık 5 yıl önce 24. sırada yer alan İstanbul ili 44. sıraya kadar nasıl düşmüştür ?

2013 yılında ilk üçte yer alan Denizli ilinin beş yıl geçmesine rağmen ikinci sıraya yükselmesinin ve bu başarı hikayesinin altında yatan etkenler nelerdir ?

Buna kafa yoruyor muyuz ?

4.sırada yer alan Aydın ili 15. sıraya nasıl düştü ?

10.sırada yer alan Karaman ili iki tane Milli Eğitim Bakanı çıkarmasına rağmen 48. sıraya nasıl geriledi .

61.sırada yer alan Artvin ili nüfus yoğunluğu da dikkate alındığında nasıl 17 sıra geriledi ?

Malatya ili 41. sırada yer alırken son 4 yılda 6. sıraya yükselerek 35 ili geride bırakmasının altında yatan başarı hikayesi nedir ?

Eğitimde 4 - yıl önce 69. sırada yer alan Adıyaman ili 10. sıraya nasıl yükseldi . Adıyaman ili 59 basamak yükselerek en ciddi başarıyı gösteren iller arasında yer aldı .

Bazı illerin 4-5 yıllık süre zarfında başarı sıralamasında düşüşünü ya da yükselişini birkaç il üzerinden vermeye çalıştık . 

Bazı illerinde başarı grafiklerinin değişmediği örneğini yayınladık .

Ancak bazı iller varki 4-5 yıllık süreç içerisinde eğitimde gerilemeleri tez konusu yapmaya , araştırmaya değerdir .

Örneğin 4-5 yıllık süreç içerisinde Ankara ve İzmir gibi eğitimin önemsemendiği , dezavantajlı grupların az olduğu illerin çok gerilerde kalmasının temel nedenleri ne olabilir ?

Akademisyenlerimiz başta olmak üzere , Bakanlığımızın güzide bürokratları başta olmak üzere bu konu hakkında çalışan ve kafa yoran eğitimcilerimiz var mıdır ?

Her okul müdürü kadardır sloganını sık sık kullanıyoruz ...

Her İl , Müdürü kadardır neden diyemiyoruz !

İl müdürlerinin görev yaptığı illerde kaldığı süre boyunca başarı karnesini tutuyor muyuz ?

Görev yaptığı süre içerisinde ilinin sınav başarılarını ve sıralamalarını mercek altına alıyor muyuz ?

Projelerini , sosyal etkinliklerini gözlemliyor ve not alıyor muyuz ?

İl müdürlerinin portfolyo dosyaları, Bakanlıkta mevcut mu ?

Yoksa torpili bulup illerde vekillerin istedikleri kişileri il müdürü yapıp , vekillerin ve sendikanın istemediği kişileri başarısına ya da başarısızlığına bakmadan anında görevden mi alıyoruz ?

İllerin sadece sınav sonuçlarına bakarak il müdürlerinin değerlendirilmeyeceğini , ülkenin coğrafi şartları , illerin dezavantajlı durumları , terör konusu ve illerin maddi durumlarının göz önünde bulundurarak her ilin şartlarının farklı olduğunun farkındayız .

Hakkari , Şırnak gibi terör bölgesinde bulunan illerin müdürlerinden sınav başarılarından çok öğrencileri okula kazandırma , vatansever birer birey olarak yetiştirme amaçlarına hizmet eden kişilerin başarılı olduklarını zaten biliyoruz .

Urfa , Gaziantep, Diyarbakır  gibi illerde öğrenci sayısı fazla , sürekli göç alan , bunun yanında illerde 70-80 bin Suriyeli öğrencileri olduğunun farkındayız . Bütün bu zorluklara rağmen bu illerde görev yapan müdürlerin de başarı hikayelerinin sadece sınavlar üzerinden değerlendirilemeyeceğinin de farkındayız .

Ancak , memur ve bürokrasi şehri olan , yüzlerce seçkin özel okula sahip eğitimin başkenti olan Ankara şehrinin de 1. sıradan 32. sıraya gerilemesinin nedenleri sorgulanmalıdır .

İzmir gibi güzide bir şehrin eğitimde yerlerde sürünmesinin nedenleri araştırılmalıdır .

Bu illerin gerilemesinde son 4-5 yılda bu illerde görev yapan il müdürlerinin , ilçe müdürlerinin , taşra yöneticilerinin hiç mi suçu yok ?

Sonuç olarak ; son 5 yıl içerisinde Lgs yerleştirmelerinde illerin başarı durumunu yayınlayarak karşılaştırma yapmanız amacıyla bu haberi yazdık .

2023 Vizyon belgesinde veriye dayalı olarak belgenin hazırlandığı yazar .

Verilere bu kadar önem veren Bakanlığın , illerin ve bu illerde görev yapan il müdürlerinin son 5 - 10 yıldaki başarı grafiklerini ve verilerini de çıkartması gerekmez mi ?

Son 5 yılda başarı sıralaması yükselen veya düşen illeri mercek altına alıp analiz yapmak kimin görevidir ?

Başarılı il müdürlerinin portfolyo dosyalarını tutup daha iyi illerde göreve getirmek , başarısız il müdürlerini görevden almak kimin görevidir ?

Başkanlık sisteminin bir espirisi de bu dur ...

Bakanları dışarıdan, alanında uzman kişilerden seçmeye olanak veren bu sistemde Bakanların eli güçlüdür ...

İllerde vekillerin ve sendikanın keyfine göre atamalar ve görevden almalar yapılırsa ; başarılı il müdürleri ödüllendirilmezse , başarısızlar görevden alınmazsa , eğitimde mesafe kat edemedik özeleştirisini daha çokkk yaparız.

Kamudanhaber

ww.ajanskamu.net