İl milli eğitim müdürü değişimi olunca yeni gelen müdürün geçici olarak geldiğini ve kısa sürede yükseleceğini söyledik, yazdık. Müdür müfettiş olduğu için daha üst göreve atanamadığı için A sınıfı yani il milli eğitim müdürü olması gerekiyormuş. Kayseri’de 3-4 ay görev yapınca A sınıfı olmuş ve bakanlığa daire başkanı yapılmış. Milli eğitim gibi çok önemli bir kurumda hülle yapılmasına mı yanalım, şehrimizin atlama tahtası yapıldığına mı?

Son yıllarda milli eğitim müdürü değişimini kim kime izah edecek? Bakınız geçtiğimiz hafta Güneşli Mahallesi’nde bir okulun kaloriferi yanmıyor diye velilerce arandık. İl milli eğitim müdürü tayini çıktığı için iletemedik. Haber müdürü arkadaşımız Kocasinan İlçe Milli Eğitim Müdürü’nü aradı, durumu izah etti, ‘Neler yapabiliriz?’ diye de sordu. Cevap: “Ben izinliyim, konuyu bilmiyorum”... Nasıl cevap? Eee, dar gelirli ailelerin çocuklarının okulu konu olunca ilgi yok elbette. Kolejde bir sorun olsa böyle mi cevaplanır? Liyakat şart…

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı iken birden bakan olan kıymetli eğitimcinin ilk işi il milli eğitim müdürlerini değiştirmek oldu. Sanki iktidar değişmiş gibi pek çok müdür görevden alındı. Buraya parantez açalım, il milli eğitim müdürü görevden alınınca ne yapıyor? Hemen öğretmenliğe döner demeyin fena halde yanılırsınız. Bankamatik müdürlüğü yapıyor. Müdür maaşı alıyor ama işe gitme derdi yok, iş yok çünkü…

İl milli eğitim müdürleri görevden alınırken ilk, tek tepki eski Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Şanlıurfa Milletvekili Eşref Fakıbaba’dan geldi. Fakıbaba, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü görevden alınınca,’ vatandaşa bunun hesabını, cevabını biz vereceğiz, bizden fikir almadan değişim hoş değil’ diye tepki göstermişti. Demek ki Şanlıurfa’da vatandaş neden milli eğitim müdürü değişti diye vekillere soruyor. Bizde soran var mı?
 
İşin doğrusu İstanbul hariç hiçbir ilin ilçe müdürlerine ihtiyacı yok. Ne ilçe tarım, milli eğitim, müftü, emniyet, inanın hiçbiri ihtiyaç değil. Tek merkezden yönetiliyor zaten.

İstanbul ilini Anadolu ve Avrupa diye bölecek ve her iki yakaya müdür atayacaksın, ülke genelindekileri de hemen kaldıracaksın. İlçe müdürü, ilçe müdür yardımcıları, şube müdürleri, şefler, memurlar, çalışanlar. İnanın gereksiz.

İl milli eğitime bir müfettiş geçici atanmış, henüz üçlü kararname çıkmamış. Bu makam boş olsa, yani müdür atanmasa, işler durur mu?

Sami Dayangaç / Kayseriyerelhaber.com