Bilindiği üzere 4 nisan 2022 tarihinde Milli eğitim bakanlığı müfettiş ilanına çıkmış 16-27 arasında başvuralar mebbis üzerinden alınarak 26 Haziran da Ankarara da müfettiş yardımcılığı alım sınavını gerçekleştirmişti. 100 sorudan oluşan yazılı sınav sonuçları 8 temmuzda erişime açılarak sözlü sınav süreci başlamış oldu. 


Sınav ilanı ile sınav süresindeki zaman farkının kısıtlı olması, sınav kapsamının çok geniş olması ve sınav sorularının zor olması nedeni ile 70 barajını 400 kişinin geçebildiği söyleniyor. Tabi sınav hakkında Milli eğitim bakanlığı bir açıklama yapmadı keşke bakanlık ösym’nin yaptığı gibi sınavlara ilişkin sayısal bilgileri yayınlasaydı daha şeffaf bir süreç işletilmiş olacaktı. 


Sınava kaç kişi başvurdu hangi bölümlerden kaç kişi barajı geçti, sınav standart sapması ne oldu yığınsal dağılım ne şekilde gerçekleşti bu istatistiklerin hiç biri yayımlanmadı. Şu an mülakat süreçleri devam etmekte ve çağrılan kişi sayısı yaklaşık olarak 400 430 arası kişinin barajı geçtiğini gösteriyor. 
Milli eğitim bakanlığı yayınladığı yönetmelikle teftiş mekanizmasını yeniden aktif bir şekilde devreye alacağının sinyallerini vermiş eğitim müfettişliği kadroları oluşturulmuş ve bu kadrolara bir an önce doldurabilmek için sınav duyurusuna çıkmıştı. Eğitim camiasının genel kanısı bu süreçlerin etkili ve verimli yönetilebilmesi için teftişin yeniden etkin bir şekilde rehberlik ağırlıklı bir anlayışla geri gelmesinin sistemi olumlu yönde etkileyeceğiydi. Bakanlıkta bu konuda istekliğini göstermiş ve ilk alımda branş bazında bir dağılım yaparak alım ilanına çıkmıştı. Ancak mevcut durumda açıkta bekleyen kadrolar ve bu kadrolara atanmak isteyen öğretmenler varken süreç baraj engeline takıldı. 

Yönetmelik gereği 750 kadro için 1500 adayın sözlü sınava çağrılması gerekiyor. Mevcut durumda yaklaşık 400 kişi sözlü sınava çağrıldı ve 200 atama yapılacak. Yaklaşıl olarak 500 -550 kadro boş kalacak. Bu 750 müfettiş yardımcısının bir an önce göreve başlayıp 3 yıl sürecek eğitimin ardından müfettişlik sınavına girerek müfettişlik kadrolarına atanması gerekiyor.  


Sistemin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için 2500 -3000 arası müfettişin istihdam edilmesi gerekli olduğu öngörülüyor. Bu gerekçeler göz önüne alındığında en makul ve iki tarafın faydasına olan çözümün barajın düşürülerek yeterli sayıda adayın sözlü sınava çağrılması olduğu gözüküyor. Zaten üç yıl sonra müfettişlik kadrolarına atanırken 70 barajı olduğundan ve benzeri sınavlarda genelde 60 barajı olduğundan öğretmenler barajın düşürülmesini talep ederek gerek sendikalar kanalı ile gerek diğer kanallarla haklı taleplerini dile getiriyorlar. Barajı geçenler atandıktan sonra yapılacak atamalardan kalan açıkların ek bir atama ile tamamlanması en adil çözüm olacaktır. Bu konuda bakanlığın nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Şu an en makul ve adaletli çözüm bizim anlattığımız gibi gözüküyor. Milli eğitim bakanlığının da süreci doğru okuduğunda böyle bir karar vereceğini düşünüyoruz.

Eğitim camiamız için hayırlı bir sonuç çıkması dileği ile.

Ajanskamu.net olarak konunun takipçisi olacağız.