Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut ÖZER velilerden zorunlu kayıt parası kesinlikle alınmayacak dese de bazı okul müdürlerinin Bakan ÖZER’i umursadığı yok! Osmaniye'nin Kadirli İlçesinde bulunan Borsa İstanbul İlkokulunun müdürü velilerden kayıt parası almakla kalmamış velilerden aldığı kayıt parasına göre öğretmen tarifesi bile uygulamış.

Osmaniye'nin Kadirli İlçesinde Borsa İstanbul İlkokulu'nda parayı basana kayıtta fiyat tarifesi uygulanıyor.

Konuyu yerelde duymayan kalmamış olmasına rağmen maalesef şimdiye kadar hiç bir yetkili tarafından gerekli girişimler yapılmamış. Kayıt parası tarifesinde yaşanılanlar hiçbir şekilde yenir yutulur cinsten değil. Üstelik Cimer üzerinden velilerin yüzlerce şikayeti olmasına rağmen yetkililerin işlem yapmakta gecikmesi akıllara bambaşka soruları da getiriyor…

Velilerden Alınan Kayıt Parasına Göre Yapılan Öğretmen Tarifesindeki Bazı Sınıflar :

1) 1-G Sınıfı 1000TL' lik sınıf: Kayıt parası olarak Bin TL yatıran velilerin öğrencileri 1-G sınıfına kayıt yapılmış.

2) 1- E Sınıfı 1000- 2000Tl'lik sınıf: 1000 TL ile 2000 TL arasında kayıt parasını verebilen velilerin çocukları ise çocuklarını 1-E sınıfına kayıt yaptırmış

3) 1- D Sınıfı 1000- 3000Tl'lik sınıf : Maddi gücü olup 3000 TL kadar kayıt parası verebilen velilerin çocukları ise okul müdürünün tarfisine göre 1-D sınıfına kayıt yapma hakkını kazanıyor.

4) 1- C Sınıfı 5000-10000Tl' lik Sınıf: Gelelim Müdürün VİP sınıfına, 10 Bin TL’ye kadar kayıt parasını veren velilerin çocukları VİP(1-C) sınıfında okuma hakkını elde ediyor.

Kalan 7 sınıftan ise ne verirlerse adı altında para istenmiştir.

Bu sınıfların öğretmen tarifesi şeklinde velilerden alınan kayıt para ile oluşturulduğu nasıl mı anlaşılır? Çok basit ! Aynı zaman diliminde (kayıt döneminde) 1000 TL yatıran velilerin çocuklarının 1-G sınıfına, 1000-2000 TL yatıran velilerin çocuklarının 1-E sınıfına, 1-D sınıfında okuyan öğrencilerin velilerin de 3000 TL’ye kadar okulun hesabına para yatırdıkları ve son olarak okulun VİP sınıfı olan 1-C sınıfında okuyan çocukların velilerinin de okulun hesaplarına 5000-10000 TL para yatırdıklarından kolaylıkla anlaşılacaktır. Her ne hikmetse rastlantı bu ya, aynı sınıfta okuyan çocukların velileri hep aynı dönemde ve aynı miktarda okulun hesaplarına para yatırmış ( çoğu kayıt parası notuyla para yatırmış). MEB Müffettişlerince (ağustos sonu ve eylül ayı) banka hesaplarının hareketliliği ve kayıt parası yatırılan velilerin öğrencilerin aynı sınıfa kayıt yaptırılıp yaptırılmadığı araştırıldığında zaten tüm gerçeklik ortaya çıkacaktır.

Durum o kadar alenen işlemiş ki; velilerin bir kısmı paraları okul aile birliği hesabına veli adı,öğrenci adı, ve hatta öğretmen adı vererek kayıt parası açıklaması notunu düşmüştür. Parayı elden verdiğini iddia edenlerde azımsanmayacak kadar çoktur.

Milli Eğitim Bakanımız Sn. Prf.Dr. Mahmut Özer Beyin defalarca dile getirdiği " Okullarda kesinlikle kayıt ücreti adı altında para toplanmayacak" sözü nerede kaldı? Milli Eğitim Bakanlığı'ndan bu okulun, okul aile birliği hesabının incelenmesi ve tüm mali evraklarının mercek altına alınmasını istiyoruz ve bekliyoruz.

Haksızlığa, fırsat eşitsizliğine dur denmeli. Yetkilileri görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

Konuya sessiz kalmayan yerel gazeteci Selçuk Savran ise yaşanılanları aşağıdaki şekilde gündeme taşıdı.

KAYITTA VELİLERE FİYAT TARİFESİ PARAYI BASTIRAN İSTEDİĞİ ÖĞRETMENE KAYIT YAPTIRMIŞ

Kadirli İMKB İlkokulunda velilerin okul yönetimine öfkesi dinmiyor: Daha önceden gündeme getirdiğimiz kayıt parasının ne şekilde alındığı ortaya çıktı. İlkokul 1’nci sınıfa başlayan çocuklar için hangi öğretmende eğitim öğretim göreceğine dair kura çekilmesine rağmen İMKB okulunda velilere öğretmenler için fiyat tarifesi sunulduğu, veliler ise seçtikleri öğretmenler için 3 Bin TL ,5 Bin TL ile 10 Bin TL arasında ödeme yaptıkları iddia edildi.

KADİRLİ KAYMAKAMLIĞI VE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE ÇAĞRIMIZ

Velilerden seçtikleri öğretmen için talep edilen paranın okul aile birliği hesabına yatırıldığı, bazı velilerin bu parayı “Bağış” adı altında yatırırken bazı veliler ise özellikle parayı yatırırken “Kayıt parası” ibaresi düştüğü iddia edildi. Kadirli Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrımızdır. İMKB İlkokulu okul aile birliği hesapları incelenip Okula 2 Bin 3 Bin 5 Bin 7 Bin veya 10 Bin TL bağış yapan veya direk kayıt parası olarak hesaba para yatıran velilerin öğrencilerinin hangi öğretmenin sınıfında olduğu ortaya çıkarılıp velilere açıklama yapılsın.

45 Kişilik sınıfların olduğu okulda hatrısayılır velilerin öğrencilerine 4 kişilik özel sınıf iddiası

Kadirli Borsa İstanbul İlkokulu'nda yer yok diye 4 tane 4.sınıf Şehit Mehmet Acar İmam Hatip Ortaokuluna gidecekti. 3 fakir şubesi gönderildi. Hatırlı kişilerin çocuklarının olduğu bir 4.sınıf gönderilmeyerek yerine yeni bir 4.sınıf şubesi 4 ögrenci mevcutla açılarak imam hatip orta okuluna gönderildi. 45 kişilik sınıfların olduğu bir yerde 4 kişilik bir sınıf şubesi açmak hangi vicdana ve hangi mevzuatta yer almaktadır. Devlet zarara uğratılmaktadır.Kadirli kamuoyu bu konu hakkında açıklama beklemektedir.

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ NEREDE KALDI ?

Temizlikçi parasından kırtasiye parasına kadar velilerden sürekli para talep eden İMKB İlkokulu , okula ilk kayıt yapılırken iyi öğretmen daha iyi öğretmen en iyi öğretmen ayrımı yapıp velilere fiyat tarifesi sunması , çekilen kuranın işleme konulmaması, parayı bastıran veli istediği öğretmene çocuğunu kayıt yaptırması , anayasamıza da girmiş olan Eğitimde fırsat eşitliğine uyuyor mu. Nerede kaldı eğitimde fırsat eşitliği ?

HABER: Selçuk Savran...