Memur-Sen seyyanen zam talebini Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’a iletti, diğer sendikalar da bu yönde görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Memur maaşları her yıl toplu sözleşmede belirlenen zam oranlarına ve enflasyon farkına göre artıyor. Enflasyonun üzerinde bir zam uzunca süredir memurlara yapılmadı.

Türkiye Kamu-Sen'in sosyal medyada başlattığı #MemuraEkZam etkinliği kısa sürede büyük destek gördü. Bilindiği üzere TÜİK'in aralık ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından memurlar'ın maaşına 2021 Ocak'ta yüzde 4'e ilaveten enflasyon farkıyla birlikte maaşı toplamda yüzde 7.33 zamlandı. Ancak bu oranlar memurlar ve sendikaları tarafından yeterli bulunmuyor ve ek zam talebi için ısrar ediyorlar.

Memur Sen Seyyanen Zam Talebini Bakana İletti

Seyyanen zam beklentilerini Maliye Bakanı Elvan’a ileten Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, açıklanan 14,6’lık enflasyonun söz konusu olduğunu ancak sahada gerçek enflasyonun bu olmadığını bildiklerini söyledi. Gıda enflasyonunun yüzde 19’u gördüğünü belirten Yalçın, vergilere bakıldığında da 9,21 arttığını dile getirdi. Asgari ücretin 21,56 oranında arttırıldığını söyleyen Yalçın, bu rakamlar doğrultusunda gerçek enflasyonun hesaplanmasının zor olmadığını ve kamu görevlilerinin alım gücü düştüğü için seyyanen zam istediklerini kaydetti.

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da bir tv kanalında seyyanen zam gerekliliğini vurgulamıştı. Ali Yalçın: ''Enflasyon farkının memura zam diye sunulması doğru değildir. Enflasyon farkı mevcudu korunmaya yöneliktir. Kaldı ki, Kamu İşvereni ve Kamu İşvereni Hakem Kurulu’nun memura layık gördüğü zammın zam olmadığı da anlaşılmıştır. Memurun alım gücü düşmüştür. Seyyanen zam düşünülmelidir.'' şeklinde görüş beyan etmişti.

Türkiye Kamu Sen: 'Memur Maaşları Yeniden Revize Edilsin'

Türkiye Kamu Sen sitesinden Önder Kahveci tarafından yapılan açıklamada; ''Bu oran gerçek anlamda memur maaşlarına 2021 yılı için yapılacak zammı ifade etmemekte, 2020 yılından alacaklı oldukları %4.36’yı da içermektedir. Dolayısıyla mevcut durumda enflasyon atlı, memur ise yaya bırakılmış durumdadır. Enflasyon farkı ile birlikte memurun zammı %7,36 olarak lanse edilmektedir ancak memurun aldığı zam %3 tür. Türkiye Kamu-Sen olarak memur maaşlarının yeniden revize edilmesi ısrarımızı bir kez daha buradan ilan ediyoruz.'' şeklinde konuştu.

Bütün bunlardan yola çıkarak memurların ek zam taleplerinin gündemde tutulacağı ve sürekli dile getirileceği anlaşılmaktadır. Hükümet kanadından bu konuya ilişkin bir açıklama henüz yok.