Devlet memurları; yıllık izin, hastalık izni, mazeret izni, refakat izni, süt izni, sağlık izni, aylıksız izin, aile birimini muhafaza etmek amacıyla izin kullanma hakkına sahip olmalarının yanı sıra yetkili makamların kararına dayalı olarak çeşitli sebeplerle idari izinli de sayılabilmektedirler.

Kullandıkları izinlerden dolayı memurların aylık maaşı bazen kısmen veya tamamen azalırken, bazen ise kullanılan izinden dolayı etkilenmemektedir.

Yıllık izin

Yıllık izin kullanan memurun aylık geliri bu izinden dolayı etkilenmez.

Mazeret izni

Kanunda belirtilen hallerde mazeret izni kullanan memurun aylık geliri bu izinden dolayı etkilenmez.

Ancak, teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfları kapsamındaki personelden kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapanlardan mazeret izni kullananlara, mazeret izni süresince ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Refakat izni

Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya refakat edilmediğinde hayatları tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanmış olması durumunda, bu yakınlarına refakat etmek üzere en fazla 6 aya kadar (her olay için, 3 ay ve zorunlu hallerde 3 ay daha olmak üzere) refakat izni kullanan memurun aylık geliri bu izinden dolayı etkilenmez.

Hastalık izni

Sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ve resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak görülen tedavi süreleri hariç olmak üzere, bir takvim yılında kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden zam ve tazminat ödemeleri %25 eksik hesaplanır. (Ancak, ücretleri farklı düzenlemelere göre ödenen memurların bazılarından böyle bir kesinti yapılmamaktadır.)

Teknik hizmetler ve sağlık hizmetleri sınıfları kapsamındaki personelden kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapanlardan hastalık izini kullananlara (görevin yapılması sırasında veya görevden dolayı olduğunun amirlerince onaylanması şartıyla; hastalanan, yaralanan, kazaya uğrayan ve sakatlananların tedavi ve hastalık izni süreleri hariç), hastalık izni süresince ek özel hizmet tazminatı ödenmez.

Sağlık izni

Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalıştığı için yıllık izinlerine ilaveten her yıl bir ay süreyle sağlık izninin verilen memurun aylık geliri bu izinden dolayı etkilenmez.

Vekâlet görevi yürütürken izin

Bir görevi vekâleten yürüttüğü için vekâlet ettiği görevin zam ve tazminatlardan da yararlanabilen memur; yıllık izin, mazeret izni, hastalık izni ve refakat izni nedeniyle vekâlet görevine ara verdiği durumlarda, ara verdiği günlerde vekâlet görevine ilişkin zam ve tazminatlardan yararlanamaz.

Aile birimini koruma için izin

Yeniden veya yer değiştirme suretiyle atanan memurun memur olan eşinin de (isteği halinde) memurun atandığı yere atanmak istemesi durumunda, memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilat olmakla birlikte niteliğine uygun boş kadro bulunmaması halinde, memurun eşine izin verilebiliyor.

Bu şekilde izin kullananlardan, eşleri; Olağanüstü Hal Bölgesine dahil iller ile bu illere mücavir illerde görevli olanların aylıklarının %40'ı, kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerde görevli olanların aylıklarının % 50'si, kalkınmada 2 nci derecede öncelikli yörelerde görevli olanların ise aylıklarının %75’i kesilir.

Aylıksız izin

657 sayılı Kanunda belirtilen hallerde aylıksız izin kullanan memurun aylık geliri bu izin süresince tamamen kesilir.

İdari izin

Bazı hallerde yetkili makam kararıyla Devlet memurları idari izinli sayılabilmektedir. Bu durumlardan birini de, koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında kamu görevlilerinin idari izinli sayılması uygulaması olarak gördük.

Memurların idari izinli sayıldıkları dönemlerde, aylık maaşlarında herhangi bir azalma söz konusu olmamaktadır.