BANKA PROMOSYON SÖZLEŞMELERİNİN GÜNCELLENMESİ İÇİN KURUMLARA YAZI GÖNDERDİK

Son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik kriz karşısında kamu emekçilerinin alım gücü ciddi düşüşler yaşamıştır.

Haziran 2021 öncesi bir çok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile emekçilerin eline 3-5 bin TL arası ek bir gelir geçmişti. Ancak yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 25-30 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 yılı ve öncesinde 3 ile 5 yıllık promosyon sözleşmesi yapılan iş yerlerinde çalışan emekçiler, ciddi hak kaybına ve eşitsiz bir uygulamaya maruz kalmışlardır.

Mağduriyetlerin giderilmesi için banka promosyon sözleşmelerinin yenilenmesini talep ettiğimiz yazılarımızı Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve YÖK’e gönderdik.
 

KONU: Banka Promosyon Sözleşmelerinin Güncellenmesi

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞINA

SAĞLIK BAKANLIĞINA

YÖK BAŞKANLIĞINA

Bilindiği gibi kamu görevlilerinin aylık ücretleri bankalar yoluyla ödenmekte ve anlaşma yapılan bankalar yatlrllan maaşlar karşılığında promosyon ödeme|eri yapmaktadlrlar. İşkolumuz sağlık ve sosyal hizmet alanında çalışan personelin de banka promosyon sözleşmeleri sağlık müdürlükleri ve sosyal hızmet müdürlükleri tarafından yapılmakta ve promosyon miktarları bu sözleşmeler ile belir|enmektedir. Banka promosyon sözleşmeleri hazırlanırken 2007l21 sayılı başbakanlık genelgesi esas alınmaktadır. İlgili genelge 2008 ve 2010 yıllarında emekçilerin lehine çeşitli düzenlemeler ile revize edilmiştir.

Ülkemizde son yıllarda artan enflasyon oranl, yaşanan ekonomik kriz ortamı nedeniyle sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin satın alma gücünde ciddi oranda gerileme yaşanmıştır. Haziran 2021 öncesi bir çok ilde 3-5 yıllığına imzalanan banka promosyon sözleşmeleri ile emekçilerin e|ine 3-5 bin TL arasl ek bir gelir geçmişti. Ancak yeni dönemde yapılan banka promosyon sözleşmelerinde bu rakam 25-30 bin TL'ye kadar çıkmaktadır. Özellikle 2021 ytı ve öncesinde 3 ile 5 yıllık promosyon sözleşmesi yapılan iş yerlerinde çalışan emekçiler, ciddi hak kaybına ve eşitsiz bir uygulamaya maruz kalmışlardır. 

Hükümet bir kanun değişikliği ile 2021 Haziran ayından sonra devlet tarafından satın alınan her türlü mal ve hizmete sözleşmede olsun ya da olmasın enflasyon farkı ödemesine karar verdi. Ekonomik kriz koşullarında sermayeyi korumak adına almış alınabileceğine dair uygulama örnekleri bulunurken, bu kararın benzerinin emekçiler lehine promosyon sözleşmeleri için de alabilmesinin önünde hiçbir engel bu lu nmamaktad ır. 

Sağlık emekçilerinin yaşadığı promosyon mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından hükümet ve bankalar nezdinde girişimde bulunmanızı bekler çalışmalarınızda kolay|ıklar dileriz.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası