Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 14,46’dan yüzde 15,64’e çıktı. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 8,95’ten 8,99’a yükselirken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 9,34 oldu.

12 AYLIK CARİ AÇIK 31,8 MİLYAR DOLAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Mayıs 2021 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Buna göre, cari işlemler açığı, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına kıyasla 919 milyon dolar azalarak 3 milyar 81 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 31 milyar 858 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI ARTTI

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, 2020’nin aynı ayına göre 125 milyon dolar artarak 2 milyar 869 milyon dolara yükseldi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, geçen yılın Mayıs ayında 2 milyar 83 milyon dolar açık vermişken, Mayıs’ta 774 milyon dolar açık verdi. Öte yandan, Nisan ayına ilişkin cari işlemler açığı 1 milyar 712 milyon dolardan 1 milyar 734 milyon dolara revize edildi.

TV5’te katıldığı Emek ve Tarım programında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, 2019 yılında 5’inci Dönem Toplu Sözleşmenin başarısızlıkla sonuçlanıp Hakem Kuruluna gittiğini hatırlatarak, 6’ncı Dönem Toplu Sözleşmede memurların kamu işvereninden taleplerini dile getirdi. Enflasyona bağlı olarak verilen 3+3 zam oranına karşın memurun enflasyon karşısında ezildiğini ifade eden Tonbul, memura verilen zam kararında enflasyona bağlı olarak verilen kararın gerçek bir zam anlamına gelmediğini dile getirdi. Ağustos ayında başlayacak olan 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme süreci için Memur-Sen’in taleplerini 14 Temmuz’da Çalışma Bakanlığına ileteceklerini ifade eden Tombul, “Bugüne kadar taleplerimizin bazıları yerine getirildi. Bazıları henüz daha yerine getirilmedi. Bir de tabi zamlarla ilgili konular ise değişen oranlarda taleplerimiz devam ediyor” diye konuştu.

“MEMUR, TAHMİNİ ENFLASYON RAKAMLARIYLA EZİLDİ”

5’inci Dönem Toplu Sözleşmenin başarısız olarak Hakem Kuruluna gitmesinin ardından Hakem Kurulu’nun baskı ile ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için ise yüzde 3 zam kararı aldığını hatırlatan Tonbul, enflasyon hedefleri baz alınarak verilen zam kararına karşın memurların enflasyon karşısında ezildiğini ifade ederek, “Kendilerini ‘çok iyi bir hesap bilen’ olarak tanımlayan işveren heyeti 2021 yılı için hedeflenen enflasyonun toplamda yüzde beş olarak hedeflediklerini ifade etmişti. Benim bildiğim kadarıyla bir dönem haricinde iktidarın veya kamu işveren heyetinin enflasyon ile ilgili hedefleri tutturulmuş değil” dedi.

“ENFLASYON ORANINA GÖRE VERİLEN ZAM, ZAM DEĞİLDİR”

TÜİK verilerine göre açıklanan enflasyon oranlarına karşı zam kararında baz alınan tahmini enflasyonun arasında yüzde 200 oranında fark olduğunu ifade eden Tonbul, “Bizim talebimiz şu enflasyon oranı üzerinden verilen bir ücret artışı bir ücret zammı değildir. Bu paranın değerini korumaktır, yani net bugünkü değere taşımaktır. Gerçek enflasyona baktığımız zaman bunun çok çok üstünde bir rakam var. Pekala alım gücü nispetinde zam verildiği zaman o rakam zam anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

“ERBAKAN HOCA VERDİĞİ ZAM İLE DENK BÜTÇEYİ KURDU”

Memura verilen zamlar ile ekonominin hareketleneceğini ifade eden Tonbul, “Enflasyonla mücadele etmek sabit gelirlinin elinden ekmek almakla olmuyor. Onlara ekmek vererek olur. Memurlara verilen her kuruş ülke ekonomisine bir hareketlilik verecek. Yani enflasyonun yüzde 60 olduğu dönemlerde biz bunu söylediğimizde kızıyorlardı ama rahmetli Erbakan Hoca, enflasyonun üzerinde verdiği zam ile denk bütçeyi yapmıştı” diye konuştu.

“TOPLU SÖZLEŞME YASASINDA BİR DÜZENLEME İSTİYORUZ”


Türkiye’de bulunan 4 milyon memurun ve ayrıyeten memur emeklilerinin Toplu Sözleşme masasından çıkacak kazanımlarına baktığını kaydeden Tonbul, memur emeklilerinin de Toplu Sözleşme masasına dahil olmasına rağmen sendikaya üye olmadıklarını hatırlattı. Tonbul, “4688 sayılı yasa için 2018’den beri bir talebimiz var. Bu gömlek bizim üzerimize dar gelmeye başladı, bunu yenileyelim dememize rağmen bugüne kadar sessizliklerini korudular. Dolayısıyla bu toplu sözleşme yasasının da bundan sonra bir an önce yeniden yazılması lazım” ifadelerini kullandı.

“KARARLAR, ÖNCE SOSYAL TARAFLAR İLE PAYLAŞILMALI”

Devlet kurumlarında yapılan özelleştirme kararlarını da değerlendiren Tonbul, özelleştirme ile ilgili olarak özelleştirme kararlarının sosyal taraflar ile de paylaşılarak fikir alışverişi yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Bir kurum özelleştirme kapsamına alınıyor. Pat, Resmi Gazete’de var. Makine Kimya Enstitüsü Kurumunun özelleştirilmesi mesela; biz Memur-Sen olarak ülkemizin ileriye gitmesini istiyoruz. Fakat biz aynı zamanda bir sendikayız. Bizim arkadaşlarımızın sorulara yanıt verebilmemiz için bilgiye ihtiyacımız var. Bu kadar hızlı alınan kararlara biz nasıl bir tepki vereceğiz” şeklinde konuştu.

ENFLASYON ORANINA GÖRE VERİLEN ZAM, ZAM DEĞİLDİR

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, enflasyon rakamı kadar verilen zam nedeniyle memurların enflasyona ezdirildiğini ifade ederek, memura verilecek zammın enflasyonun üzerinde olması gerektiğini söyledi.

TÜİK verilerine göre açıklanan enflasyon oranlarına karşı zam kararında baz alınan tahmini enflasyonun arasında yüzde 200 oranında fark olduğunu ifade eden Tonbul, “Bizim talebimiz şu enflasyon oranı üzerinden verilen bir ücret artışı bir ücret zammı değildir. Bu paranın değerini korumaktır, yani net bugünkü değere taşımaktır. Gerçek enflasyona baktığımız zaman bunun çok çok üstünde bir rakam var. Pekala alım gücü nispetinde zam verildiği zaman o rakam zam anlamına gelir” ifadelerini kullandı.