Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamındaki “Sosyal Çalışmacı” ve “Sosyal Hizmet Uzmanı” unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurlarının 2021 yılının ilk yarısındaki 2021 Ocak ayı memur maaş zammı ve enflasyon farkı zammı netleşti. 2020 Aralık ayı enflasyon rakamlarının 4 Ocak'ta açıklanmasının adından kesin olan toplu sözleşme memur maaş zammı yanında enflasyon farkı zammı da netleşmiş oldu.

“Sosyal Çalışmacı” ve “Sosyal Hizmet Uzmanı”  unvanlarında görev yapan personeller devlet memuru maaş zammından direkt etkilenmektedirler. 2021 Ocak ayında maaşları zamlanacak olan sosyal hizmet uzmanlarının ve sosyal çalışmacıların maaşlarına enflasyon farkı zammı da eklenmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının Sağlık Hizmetleri Sınıfına dahil kadroları arasında “Sosyal Çalışmacı” ve “Sosyal Hizmet Uzmanı” unvanları da yer almaktadır. Kamu görevlisi grubunda olan sosyal çalışmacılar ve uzmanların maaşları devlet memurları kanununa göre düzenlenmektedir. Maaşları devlet memurları kanununa göre düzenlenmekte ve 6 aylık zaman dilimlerinde zamlanmaktadırlar.

Toplumun refah ve gelişmişlik seviyesini yükseltmek adına görev yapan ve sağlık bilimleri alanından mezun olarak göreve başlayan sosyal hizmet uzmanları topluma dair sorunları tespit edip olumsuzlukları ortadan kaldırmaya çalışırlar. Atamaları KPSS üzerinden yapılan Sosyal Hizmet Uzmanlarının devlet memurları kanunları hükümlerine göre maaş ve özlük hakları düzenlenmektedir.


Ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda sorunları olan kişi, grup ya da toplulukların sıkıntılarını tespit ederek çözümlemelerine yardımcı olan sosyal hizmet uzmanı; kişinin, ailenin ya da toplumun çevresinde kendinden bağımsız olarak gelişen olumsuz koşulları ortadan kaldırmasına destek olur. Sosyal hizmet uzmanı toplumun refah seviyesini yükseltmeyi amaçlar.

Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi sosyal hizmetler yüksek okulunu kazanan ve dört yıllık eğitim sonucu başarı ile mezun olanlar sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapabilir.  Görev yerlerinin kalkınmada öncelikli yöreler kapsamında olması durumunda, görev yerleri itibariyle belirlenmiş oranlarda ek özel hizmet tazminatı da ödenmekte, görev yaptıkları kurumlardan kaynaklı olarak ilave ödemelerden (ikramiye, sosyal denge tazminatı gibi) de yararlanabilmektedirler.


SOSYAL HİZMET UZMANI VE SOSYAL ÇALIŞMACILAR MAAŞI NE KADAR OLDU?

Memurlara, memur emeklilerine Ocak'ta hakem kurulu kararı kapsamında yüzde 3 zam görünürken, enflasyon farkı ile bu oran artabilecek. 2020'nin ikinci 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 4'ü aşarsa, aşan kısım zam oranına eklenecek.

2020 yılının ikinci yarısının ilk beş ayında (Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım) gerçekleşen toplam enflasyon artışı oranı %7,02 çıktığından, 1 Ocak 2021 tarihinde kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkı artışı yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Aralık ayında gerçekleşmesi muhtemel enflasyon artış/azalış oranlarına bağlı olarak, enflasyon farkı artışı yapılıp yapılmayacağı ve yapılacak ise bu artışın hangi oranda olacağı belli olacak. Şu anki rakamlara göre 2021 yılından itibaren %3 oranındaki maaş zammına ilave olarak %3,02 oranında ilave zam yapılacak.

“Sosyal Çalışmacı” ve “Sosyal Hizmet Uzmanı” unvanlı kadrolarda mesleki lisans mezunu olarak görev yapanlar, özellikle 1 inci derecede 3000 olan ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesini ve çalıştıkları kurumlardan dolayı genellikle döner sermaye bütçesinden karşılanan ek ödemelerinin artırılmasını istemektedirler. Alınan toplu sözleşme karar kararlarına göre memurlara 2020 yılı için %4 + %4 oranında, 2021 yılı için de %3 + %3 oranında zam yapılması hakem heyeti tarafından imzalanmış ve ilan edilmişti. 

Sosyal Çalışmacı ve Sosyal Hizmet Uzmanı Maaşı 2020 Temmuz Maaşı

                          Gösterge - Oran Tutar

Gösterge Aylığı (9/1)     620 94.18 ₺

Taban Aylığı              2,377.69 ₺

Yan Ödeme Aylığı 1,550 74.67 ₺

Özel Hizmet Tazminatı 94 1,356.50 ₺

Ek Ödeme                   90 1,298.77 ₺

Kesintiler Oran Tutar

Gelir Vergisi 15.00 % -80.86 ₺

Damga Vergisi 7.59 ‰ -39.48 ₺

G.S.S. Primi 5.00 % -191.42 ₺

M.Y.Ö. Sigortası 9.00 % -344.55 ₺

BES Kesintisi 3.00 % -114.00 ₺

Toplam

İstihaklar Toplamı 5,201.81 ₺

Kesintiler Toplamı -770.31 ₺

Net Maaş 4,431.50 ₺