1 Haziran 2019 tarihinde gerçekleştirilen, öğrenci ve velilerin heyecanla bekledikleri sonuçlarının da 24 Haziran’da açıklanacağı LGS’ye bu yıl 1 milyon 74 bin 13 öğrenci katıldı. MEB’in beklentisi 60-70 bin civarında öğrencinin sınava gireceği yönünde iken sınava geçen yıl 980 bin, bu yıl da 1 milyonun üzerinde katılım oldu. Oysa belirli bir düzeyde işleyen, öğrenci, eğitimciler ve veliler nezdinde meşruiyeti de sağlanmış, düzeltilmesi gereken yönleri olmakla birlikte geçmiş sistemler içerisinde en hakkaniyetli ve fırsat eşitliğini sağlayabilen sistem olan TEOG; sınav sisteminin kaldırılacağı, öğrencilerin sınav stresinden ve yükünden kurtulacağı vaadiyle apar topar kaldırılmıştı.

Görüldüğü gibi sınav kalkmadığı gibi çocukların yaşadığı sınav gerilimi, tercih edebileceği okulların azalması ve kontenjanların daralması nedeniyle misliyle artmış oldu. Hatta TEOG’un kaldırılma gerekçelerinden biri dersanelere olan ihtiyacın ortadan kaldırılması iken yeni sınav sistemiyle tercih imkanlarının kısıtlanması nedeniyle etüt merkezi ve dersanelere olan ihtiyaç tetiklenmiş oldu. Çünkü sınava girenlerin yüzde 87’si sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyecek. Gerçekten nitelikli olan okullara ise sadece yüzde 4’ü yerleşebilecek. Oysa TEOG sınavları ile her öğrenci seviyesine uygun bir okula yerleşebiliyordu ve bu sınav için öğrenci ve veliler tarafından okullarda açılan yetiştirme kursları yeterli görülüyordu. Artık özellikle hedefi olan öğrenciler artık çok daha mutsuz, kaygılı ve büyük oranda umutsuz.

Bu sistemle kurum kültürü yerleşmiş prestijli Anadolu Liseleri sınav listesinden çıkarılarak sıradan mahalle mektepleri haline getirildi. Amaçlanan şuydu; Tüm Anadolu liselerinin niteliksizleştirilerek cazibe merkezi olmaktan çıkarılmasıyla, tercih edilmeyen teknik meslek ve imam hatip liseleri ile Anadolu liseleri arasında fark kalmayacak ve bu okulların kontenjan doldurma sorunu ortadan kaldırılacaktı. Ancak meslek ve imam hatip okullarının neden az tercih edildiğini sorgulamadan ve nitelik sorununu ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir çalışma yapmadan diğer liseleri onların seviyesine indirerek sorunu çözmeye çalışmak eğitim sistemine ve ülkenin geleceğine kastetmekti ve hala bu görülmek istenmiyor. Şu an sınav listesinden çıkarılan ve mahalli yerleştirmeyle öğrenci alan Anadolu liseleri büyük rağbet görmeye devam ediyor.  O kadar ki, büyük kısmı ikili eğitime geçirilmek zorunda kalan bu okulların sınıf mevcutları kırkları aştı, ellilere yaklaştı.


Gerçeklikte olmayan bir sorun yaratılarak olmayan soruna çözüm adı altında milyonlarca çocuğun hayatına olumsuz etki edecek laf ola beri gele kabilinden bir sistem üretmek zaten her tarafı dökülen eğitim sistemimizin tamamen kaosa sürüklenmesine yol açmıştır. Ölü doğan ve tüm açılardan şu ana kadar uygulanan en sorunlu sistem olan LGS’de yeni MEB yönetimi de ısrarcı davranmış; başarılı çocukların umutlarını kıran, ailelerini çocuklarının geleceği konusunda endişeye sevk eden, memleketin Maarif Davasını iyice içinden çıkılmaz hale sokan bu sistemin bu yıl da milyonlarca çocuğa zarar vermesine göz yummuştur.

ÖZGÜR EĞİTİM–SEN olarak bu konuda MEB’i defalarca uyardık, yeni sistemin handikaplarına ve vereceği zararlara sayısız basın açıklaması ile dikkat çektik. Maalesef uyarılarımızın hepsi birer birer gerçekleşti ve sadra şifa olmayacağı belli olan, fırsat eşitliğini ve adalet duygularını zedeleyen bu sistemin iki yıldır milyonlarca çocuğun eğitim hayatına zarar vermesine izin verildi. Oysa her anne-baba için evlatları hayatlarının en değerli varlığıdır. Hayatlarını belli bir aşamadan sonra çocuklarının gelecekleri doğrultusunda kurgularlar ve onların mutluluğu, huzuru, güvenliği için yaşarlar. Anne-babaların bu derece üzerine titredikleri canlarından bir parça olan çocukların geleceğini olumsuz etkileyecek, eğitim ve meslek hayatlarını karartacak böylesi önemli kararlar ve sistemler siyasilerin veya bürokratların iki dudağının arasında olmamalı. Çocuklarımız günübirlik hesaplara, bürokratların ikbal kaygılarına feda edilemeyecek kadar değerlidir.

Bekir Birbiçer
Özgür Eğitim-Sen MYK Üyesi