Milliyet'ten MELTEM GÜNAY'ın haberine göre: Sabancı Üniversitesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik anadal, kimya yandal mezunu olan Meltem Bayrak, liderlikte cinsiyet eşitliğine dikkat çekmeyi ve STEMM (Science, Technology, Engineering, Maths, Medicine) alanındaki kadınların dünyanın geleceğini biçimlendiren kararlardaki etkisini artırmayı hedefleyen Homeward Bound liderlik programına seçilen 100 bilim insanı arasına girdi. Avusturalya'da doktora projesini sürdüren Bayrak, Milliyet'e konuştu.

Yenilikçi yaklaşımlar

Gıda sektörünün küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen iş kollarından olması nedeniyle çevreye duyarlı üretim konusundaki araştırmaların hayati rolü olduğunu söyleyen Bayrak, programın gıda güvenliği ve gıda sürdürülebilirliğine ilişkin yenilikçi yaklaşımlar geliştirmede büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Homeward Bound'un STEMM alanlarında etkili kadınlar arasında küresel bir işbirliği sağlayarak liderlik masasında çeşitlilik olmasını amaçladığını söyleyen Bayrak, programla ilgili şu bilgileri verdi: "Bu 12 aylık küresel liderlik girişimine katılmak üzere seçilen 100 kadından biriyim. Bu programa seçilen ilk Türk kadını olduğumu da gururla belirtmek isterim. Program her yaştan ve her alandan politika ve kararları küresel düzeyde etkileyen bir lider olma kapasitesine sahip kadınları seçmeyi amaçlıyor. Bir gıda bilimcisi olmanın yanında aynı zamanda da bir gıda sürdürülebilirliği ve güvenliği savunucusuyum. Homeward Bound gıda güvenliğine ilişkin yenilikçi yaklaşım geliştirmede bana katkı sağlayacaktır."

Meltem Bayrak, iklim değişikliğinin gıda güvenliği sorunu yaratacağını kaydederek, "Besinlere erişimimizin etkileneceğini çoğumuz biliyoruz. Bu temel besin kaynaklarımızın azaldığı tabloda, gıda üretiminin her basamağı iklim değişikliğinden etkilenmekte. Sistemsel sorunları azaltmak için aldığımız kararların doğaya verdiği zararı hesaba katmanın hepimizin sorumluluğu olduğunu düşünüyorum" dedi.

'İlham kaynağı üzüm oldu'

Üniversite lisans bitirme projesi olarak yerli üzüm türü Hasandede'nin genetiği üzerinde çalıştığını anlatan Meltem Bayrak şunları söyledi: "Bu süreçte genetik çeşitliliğin korunması araştırmaları bana rehber oldu. Deney yapmak da yemek yapmayı anımsatıyor. Değişik 'tarif'leri deneyip en doğrusunu bulmaktan keyif alıyorum. Bu fikirden yola çıkarak, gıda biliminde dünyada neler yapılıyor diye araştırmaya başladım ve Avustralya'ya gıda bilimi okumak için geldim. Avustralya Nükleer Bilim ve Teknoloji Kuruluşu'ndan (ANSTO) ek burs alarak gıdanın yapısını nötronlarla inceliyorum."

Milliyet