Yeni eğitim  öğretim yılı  ile birlikte gündem  teşkil eden konulardan biri de ders  dışı  eğitim  çalışmalarıdır.Ders dışı eğitim  çalışmalarından  ise   okullarda  açılan satranç kursları önemli bir yer  tutmaktadır.

Son  yıllarda  İlçe Halk Eğitim Merkezlerinden  alınan “ KURS  BİTİRME BELGESİ”  ile  okullarda Satranç Kursları açılmaya başlandı.Bir  çok il ve  ilçede farklı uygulamalarla birlikte, çeşitli mağduriyetler yaşanmaya başladı.Ne yazık ki  pek çok  il ve  ilçe milli  eğitim müdürlükleri de bu yanlışa  bilerek ve ya bilmeyerek  izin verdiler.

Şimdi işin aslına gelelim…

Halk  Eğitim Müdürlüklerinden alınan belgeler  ile KURS AÇILAMAZ.Çünkü bu  müdürlüklerden alınan belgeler EĞİTİCİ  ya da ANTRENÖRLÜK belgesi değildir.

Türkiye Satranç Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda satranç egzersiz derslerine giren eğitmenlerin Türkiye Satranç Federasyonu tarafından verilen vizeli ve en az 1. Kademe Yardımcı Satranç Antrenörlüğü belgesine sahip olması gerekmektedir.

02.06.2005 tarihinde   Sayın Hüseyin Çelik zamanında  imzalanan  protokol hala  geçerliliğini korumaktadır.Bu  protokolün  iptaline  yönelik ya da aksine herhangi bir düzenleme de bulunmamaktadır.

Bakanlık yetkilileri  ile yaptığım görüşmeler sonucunda da aynı görüş söz konusudur.Yetkililer  protokolün hala  geçerli olduğunu, kurs açabilmek  için Satranç Federasyonu  kurslarından alınacak belgeleri işaret  etmektedirler.

Milli  Eğitim Bakanlığından herhangi  bir yeni  açıklama ya da düzenleme yapılana  dek  okullarda satranç kursu  açmak isteyen  öğretmenler; Satranç Federasyonunca açılmış kurslardan alabilecekleri ANTRENÖRLÜK belgelerine sahip  olmak zorundadırlar.

Ayrıca Kurum  Müdürleri ,Müdür baş yardımcıları ve Müdür yardımcıları hiçbir şekilde satranç kursu açamazlar.

Tüm  İl ve İlçe Milli  Eğitim Müdürlüklerini ders dışı egzersiz  çalışmaları hakkında herhangi bir  hatalı  karar  almamaları konusunda özen göstermeye davet  ediyorum.

 

Murat Mehmet GÜLER

Eğitimci Yazar