Her sene 40 binin üzerinde kontenjan ile yeni öğrencilerin eğitim hayatına başladığı eğitim fakültelerinde halihazırda 200 binin üzerinde öğretmen adayı eğitim görüyor. Mezun olan ve sayıları 600 bini bulan öğretmen adayları da bir umut, atama bekliyor. Fakültelerin kontenjanlarına ve sayıları yüz binleri bulan “işsiz” öğretmen adaylarına rağmen atama sayılarının yetersizliği ise tepki çekiyor.

“EĞİTİM FAKÜLTELERİ DİPLOMALI İŞSİZ ÖĞRETMEN YETİŞTİRİYOR”
Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, eğitim fakültelerinin açıklanan kontenjan sayıları noktasında bir plansızlığın olduğunu ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB) ve YÖK’ün planlama yaparak ihtiyaca uygun hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Sürücü, “Özellikle son 20 yılda üniversite sayılarının çoğalması ile eğitim fakültelerinin sayıları da, mezun sayıları da çoğaldı. 600 bin civarında atama bekleyen öğretmen var. Bu büyük bir plansızlığın sonucudur. Eğitim fakülteleri, bugün öğretmen yetiştirmekten çok diplomalı işsiz öğretmen yetiştirmektedir. Öğretmen ihtiyacını belirleyip, atamayı MEB yaparken, öğretmen yetiştiren kurum YÖK… Soruna karşı MEB ve YÖK arasında uygun bir planlama yapılarak ihtiyaca uygun sayıda öğretmene eğitim verilmeli ve istihdam sorunu çözülmeli” ifadelerini kullandı.

“İHTİYAÇ-KONTENJAN DENGESİ KURULMALI”
Eğitim fakültelerine verilen kontenjan rakamlarının çok fazla olduğuna dikkat çeken Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici ise ihtiyacın çok üzerinde mezun verildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

* “Yüz binlerce mezun meslektaşımızın atama beklemesine rağmen her sene 40 binin üzerinde kontenjanlarla öğretmen yetiştirmeye gerek var mı? Hâlihazırda eğitim fakültesinde okuyan 200 binin üzerinde öğretmen adayı, fakülteden mezun olmuş atama bekleyen yüz binlerce öğretmen varken neden ihtiyaç-kontenjan dengesi olmaz. Bu sorun, eğitim fakültelerinin kontenjan sayısı ihtiyaca uygun olarak azaltılarak çözülebilir.”