Açıklanan enflasyon verileri sonrası gözler Ocak ayında yapılacak maaş artışlarında.

Bu bağlamda öğretmenlerimiz, maaşlarının ne kadar olacağını merak ediyor. Mebpersonel.com olarak sizlere detaylı bir haber hazırladık.

OCAK AYI VERGİ DİLİMİ YÜZDE 15'E DÜŞECEK!

9/1 yeni başlayan bir öğretmen aile yardımı vs olmadan alacağı maaş vergiler kalkınca çıplak 10500 lira civarı olacak. Şu an 9100-9300 lira civarı maaş alan mesleğinde yeni olan öğretmenlerimiz Ocak ayında vergiler kalkınca 10500 lira maaş çıplak maaş olarak hesaplarda olmuş olacak. Fakat bu ücrete enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı eklenmiş değil.

ENFLASYON FARKI NE KADAR?

Enflasyon farkı merkez bankası tahminlerine göre yüzde 17.71 olarak gözüküyor. Şu ana kadar yüzde 4 civarı bir fark oluşmuş durumda. Temmuz ayında alınan yüzde 7 toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon oranı maaşlara yansıyacak. Merkez bankası tahmini gerçekleşirse eğer yüzde 10.71 civarı bir fark oluşmuş olacak. Buna yüzde 8 oranında Ocak 2023 toplu sözleşme zammını eklersek yüzde 18.71 civarı bir oran maaşlara yansıyacak. Bunun üstüne refah payı verilecek mi? Açıklamalar bunun olacağı yönünde fakat yine de bunu hesaba katmazsak yüzde 18.71 merkez bankası tahminlerine göre hesaplamalar bu yönde. Tüm bu oranları eklediğimizde 10.500 lira çıplak maaşın üzerine yüzde 18.71 enflasyon farkı gelirse 12.464 lira mesleğe yeni başlayan bir öğretmenin ortalama maaşı olacak.

EK DERS ÜCRETLERİ EŞİTLENECEK

Şu sıralar Çalışma Bakanlığı ve yetkili sendika Memur Sen sözleşmeli personele kadro hususunda görüşmelerde bulunuyor. Sözleşmeliye kadro gelir mi? sorusunun cevabını Sn. Cumhurbaşkanımız verecek fakat gözüken tabloda ek ders ücretleri eşitleneceğe benziyor. Yani sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasındaki fark eşitlenecek. Bu da mesela 2 bin lira ek ders ücreti alan sözleşmeli öğretmenlerimizin alacağı ek ders ücretini yaklaşık 400 lira arttıracak. Yani ortalama yüzde 20 ek ders ücretleri artacak. Eşitlenmiş halini 2400 lira olarak belirlersek Ocak zammı ile birlikte 2400 lira ek ders ücreti alan bir öğretmenimiz 2849 lira ücret alacak. (Buradan bazı okurlarımıza belirtmekte fayda var. Çok nadir bazı öğretmenler bu ücretin de üstünde alsa da her öğretmen bu kadar ek ders ücreti alamamakta. Oluşan tatil günlerinde ek ders ücretleri zaten ödenmemekte. Bazı öğretmenlerimiz ise sadece çıplak maaş almakta. Ek ders ücretleri ek bir gelir getirmemekte.)

KARİYER BASAMAKLARI ZAMLARI NE KADAR OLACAK?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in açıklamalarına göre Ocak ayında uzman öğretmen 2500 lira civarı bir ek ücret alacak. Başöğretmen olmaya hak kazananlar ise 4500 - 5000 lira civarı bir ek ücret alacak. Lakin Başöğretmen olacak kişi sayısı 50 bin civarında. Tabi enflasyon farkı zamları belli olmadığı için bu rakamlar ortalama beklenti dahilinde kalıyor.

Bilindiği üzere Öğretmenlik Meslek Kanunuyla birlikte, 10 yıl öğretmenlik yapanlar uzman öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik yapanlar ise başöğretmen unvanı almakta. Uzman ve Başöğretmenler belirli eğitimleri aldıktan sonra yapılacak sınavda 70 ve üzeri puan alanlar bu hakka sahip oluyor. Lisans üstü diploması olanlar ise sınava tabi tutulmadan direkt bu unvanlara hak kazanıyor.

Not: Yukarıdaki tüm hesaplamalar ortalama oranlar üzerinden belirlenmiştir. Net rakamlar üzerinden belirlenmemiştir. Resmi rakamlar e devlet üzerinden e- bordro'nuza bakarak öğrenebilirsiniz. Maaş kriterleri çoklu koşullara göre ufak değişiklikler göstermekte. Bu hesaplamayı yaparken bu değişkenleri göz önünde bulundurmadık.