tanan aday öğretmenlerin adaylığını kaldırmak için girdikleri Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) normal şartlarda 25 Nisan’da yapılacaktı. Fakat pandemiden dolayı sınav 5 Temmuz’a ertelendi. MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı twitter hesabı üzerinde yaptığı açıklamada AKS-Adaylık kaldırma sınavının tarihinin tekrar güncellendiğini duyurdu ve sınavın 26 Temmuz’da yapılacağını açıkladı ayrıca aday öğretmenler istedikleri ilde sınava gireceğini belirtmişti.

Peki bu sınava gerçekten gerek var mı? Ya da sınav online olarak yapılabilir mi?

Birçok zorluklarla emek verip atanan öğretmenler mesleğe başladıktan sonra bir de bu sınavla meşgul oluyor.  Adaylık Kaldırma Sınavı'nda; iki kez 60 ve üzeri puan alamayan aday öğretmenler başarısız sayılmakta ve aday öğretmen unvanını kaybederek memurlukla ilişikleri kesilmektedir. Adaylık Kaldırma Sınavı; işine motive olmak isteyen öğretmenlerimizin gelecek kaygısı taşımalarına, tekrar sınav stresi yaşamalarına sebep olmakla birlikte kağıt, zaman ve emek israfına da yol açıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın birçok sınavının online olarak yapıldığını biliyoruz. Öğretmenlerimizi endişeye sokan mesleklerini icra etmelerine olumsuz anlamda etkisi bulunan Adaylık Kaldırma Sınavı’nın kaldırılmasını istiyor hiç olmasa bile online olarak yapılmasını talep etmekteyiz.

Özellikle bu pandemi sürecinde riskin hala devam etmesi, kağıt ve zaman masrafını da düşünürsek bu sınavın online olarak yapılması elzemdir.

mebpersonel