Değerli Bakanımız Sayın Mahmut Özer Bey’e;


DEVLET MEMURLARI KANUNU VE BAZI KANUNLAR İLE 663 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Metni Madde 3’te geçen *‘Birinci fıkranın (a) ve (c) bentleri kapsamında memur kadrolarına atananlar, sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere dört yıl süreyle başka bir yere atanamazlar. Dört yıllık sürede, memur kadrosuna atanmadan önce tabi oldukları mevzuata göre yer değiştirme hakkına sahip olanların söz konusu mevzuatta yer alan süre, usul ve şartlarla görev yerleri değiştirilebilir.’*

Milli Eğitim Bakanından Türkçe Öğretmenliği Mezunlarına Müjde! Milli Eğitim Bakanından Türkçe Öğretmenliği Mezunlarına Müjde!

İfadeleri kapsamında kadroya geçecek olan 3+1 sözleşmeli öğretmenlerin aile birliği mazeret hakkını süre şartı olmadan kullanıp kullanamayacağı ile ilgili soru işaretleri vardır.


Genel Kurul’da kabul edilen bu müjde ile içimiz ısındı ve eş durumu yapacağımıza kesin gözüyle baktık. Şubat ayında ek mazeret takvimi için heyecanlandık.


Sizler de takdir edersiniz biz 3+1 sözleşmeli öğretmenler 3.yılımız dolduğunda ilk "Aile Birliği Mazeretine" başvurabiliyoruz, isteğe bağlı yer değişikliğinde ise 4 yıl bekliyoruz.
Bizler kadroya geçmeyi sadece aile birliğimizi sağlamak için istedik çünkü 3 yıl aile birliğimizi fazlası ile zedeliyor. Sözleşmelide eş durumu 3.yıl - yer değişikliği ise 4. yılın sonunda olurken; kadrolu öğretmenlerde eş durumu 1 yıl, yer değişikliği 3 yıldır.


Bizler kadroya geçeceğimize göre kadrolu öğretmenin tüm haklarından yararlanmamız gerekmez mi?

Yani kadrolu öğretmen 1 yılda eş durumu yapıyorken bizler bu haktan mahrum kalacaksak kadroya geçmemizin hiçbir artısı yoktur.


Biz hakkımız olanı istiyoruz. Genel Kurul'da kadro verildi ama süreli aile birliği engeli geldi. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bu durum bizleri şok içine sokmuştur.

Sözleşmeli iken zaten 3 yıl olan aile birliği engeli kadroya geçince de 3 yıl olacaksa kadroya geçmemizin ne anlamı vardır?


Bizler 3 gün bile çocuğumuzdan, ailemizden ayrı kalmak istemediğimiz için kadroya müjde dedik ama şuan diyemiyoruz.


Aile birliği bir mazerettir ve mazeretin de bir süresi olmamalı. Kadrolu isek, 657'ye tabii isek haklarımız korunmalı, aksi takdirde tayin hakkı olan kadrolu ile tayin hakkı olmayan kadrolu olarak yeni bir ayrışma olacaktır.


Bizim tek derdimiz ailemiz. Devletimizin gerekli hassasiyeti göstermesini istiyoruz.


Bu hususta sizlere ve özellikle Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz. Kendileri 1 Aralık 2021 tarihinde 20. MİLLİ EĞİTİM ŞURASI Açılış töreninde yaptığı konuşmada sözleşmeli ve kadrolu ayrımının kalkacağını, mazeret tayini haklarının kadrolularla eşitleneceğini net bir şekilde ifade etmişti. 3 Ocak 2023’te Sözleşmeliye Kadro Şöleni’nde de yine bizzat kendisi eş durumu olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanımızın sözleri bizlerde inanılmaz bir heyecan ve beklenti oluşturmuştur.


Kafalardaki soru işaretlerini giderecek, gönüllerimize su serpecek açıklamayı resmi kanaldan yani sizden duymak istiyoruz.


Saygılarımızla Arz Ederiz.