Öğretmenlerin ve eğitim kurumları yöneticilerin çalışma şartlarını iyileştirecek olan Öğretmen Meslek Kanunu detaylarının bir kısmı kamuoyu ile paylaşıldı. 20. Milli Eğitim Şurası’nda görüşülen Öğretmen Meslek Kanunu öğretmenlere yönelik hazırlanan ilk kanun olma özelliğini taşıyor.

Öğretmen Meslek Kanunu’na ilişkin bazı detaylar öğretmenler ile paylaşıldı. Başöğretmen kavramı Milli Eğitim Şurası konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından en çok merak edilen sorular arasında yerini aldı.

Başöğretmen nedir?

Başöğretmen kelimesinin anlamı; İlkokullarda okul yönetiminden sorumlu olan öğretmen, müdür ve başmuallimdir.

Milli Eğitim Şurası’nın ardından gündeme gelen başöğretmen kavramı ise Öğretmen Meslek Kanunu’nda tanımlanan şartları sağlayan kişilere verilen ünvandır.

Nasıl Başöğretmen Olunur?

Başöğretmen kavramı Öğretmen Meslek Kanunu ile gündeme gelmiştir. Öğretmen Meslek Kanunu kabulü ile öğretmenlik kariyer yapılabilecek bir meslek olacaktır. Aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen kariyer basamaklarına gerekli şartlar sağlandığı takdirde isteyen öğretmenler geçiş yapabilecektir.

10 hizmet yılını tamamlayan öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı sınavda başarılı oldukları takdirde uzman öğretmen statüsüne yükselebilecekler. Yüksek lisans yapan öğretmenler sınavdan muaf tutulacak.

Gerekli şartları sağlayarak uzman öğretmen statüsüne yükselen öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın gerçekleştireceği başöğretmen sınavında başarılı oldukları takdirde başöğretmen ünvanını alacaklar. Doktora yapan öğretmenler ise başöğretmen sınavından muaf tutulacaklar.

Uzman öğretmen kadrosu alanların maaşında 1000 TL artış yaşanacak ve kadro dereceleri yükselecek. Uzman öğretmenliğin ardından başöğretmenlik statüsüne yükselen öğretmenlerin maaşlarında ise 2000 TL artış uygulanacak. Kadro dereceleri yükselecek.

Öğretmen Meslek Kanunu kabulü ile aday öğretmenlik sınavı kaldırılarak öğretmenlerin gereken eğitimleri alarak gelişmesine yönelik uygulamalar başlayacak.

20. Milli Eğitim Şurası Ardından Alınan Kararlar Neler?

Gerçekleştirilen Milli Eğitim Şurası’nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan kararlara yönelik şu açıklamayı yaptı;

“Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu kısa sürede meclisimizin takdirine sunacağız. Bu düzenleme sayesinde öğretmenlerimiz tarihte ilk kez kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşacaklar. Öğretmenlerimiz mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları sağlayacaktır. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayarak adaylık, uzman öğretmenlik başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri, sorumlukları netleştiriyoruz.”

Aynı şekilde öğretmenlikle adaylık kaldırma sınavını bir kenara bırakıyoruz. Bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayarak adaylarımıza destek olacağız. Öğretmenlikte 10 yılı doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenlik getiriyoruz. Eğitimi başarıyla tamamlayan, sınavdan başarıyla geçen öğretmenlerimiz hem derece alacak hem maaşlarında 1000 lira artış olacak.”

“Yüksek lisan yapmış öğretmenlerimiz sınavdan muaf tutulacaktır. 10 yıllık uzman öğretmenler eğitimlerini tamamlayıp sınavda başarılı oldukları takdirde başöğretmen unvanıyla görev yapacaklardır. Bu öğretmenlerimize ilave derece verecek maaşlarında 2000 lira artışa gideceğiz Doktora yapmış öğretmenlerimiz bu sınavdan muaf tutulacaktır.”