Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri, Milli Eğitim Bakanlığının Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ile öğrenci aldığı ve kamuoyunda “Proje okulu” olarak bilinen ortaöğretim okullarıdır.

Yine kamuoyunda bilinenin aksine bu okullarda görev yapan veya görev yapmak isteyen öğretmenler içinherhangi özel bir sınav yapılmamaktadır.

Bu okullarda görev yapmak isteyen öğretmenlerde aranacak şartlar, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 27.maddesinde şu şekilde belirlenmiştir;

a) Başvuru tarihi itibarıyla görev yapılan alanın, atanmak istenilen alana uygun olması,

b) Başvurunun son günü itibarıyla Bakanlık kadrolarında adaylık dâhil en az üç yıl öğretmenlik yapılmış olması,

Bu koşulları taşıyan öğretmenler, söz konusu okullarda ihtiyaç halinde valiliklerce, il genelinde her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az on gün önce yapılan duyuru üzerine başvuruda bulunabilir. Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının adları, alanlar itibarıyla boş bulunan norm kadro sayıları, başvuruda bulunacaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.

Fen liseleri ile sosyal bilimler liselerine atama

Duyuru yapılıp, başvurular alındıktan sonra, Fen liseleri ve sosyal bilimler liselerine atanmak üzere başvuruda bulunan öğretmenler tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre valiliklerce atanır. Adayların hizmet puanlarının eşitliği halinde, öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olan adayın ataması yapılır. Eşitliğin devamı hâlinde atanacak aday kura ile belirlenir.

Görüldüğü gibi Yönetmelikte, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerine öğretmen seçimi konusu objektif kurallara bağlanmış olup, atama alanı uygun olan ve üç yıllık çalışma süresini tamamlayan öğretmenler başvuruda bulunabilir. Ancak uygulamada süreç açık ve şeffaf yürütülmemektedir.

Öncelikle geçmiş yıllarda bu okullara seçme sınavıyla atanmış olan öğretmenlerin, LGS’de sistem değişikliği yapılması ve kimi okulların “Proje okulu” olarak belirlenmesiyle, bu okullardan, başka okullara ataması yapılmış ve birçok öğretmen kazanılmış haklarını kaybetmiştir.

İkincisi ise valiliklerce yapılan duyurular belirli dönemlerde yapılmamakta, bazen yıllarca bu okullara norm kadro açığı kadar atama yapılması yerine, geçici görevlendirme yoluyla öğretmen alımı yapılmaktadır.

Bu anlamda, bu okullardan beklenen yararın gerçekleşmesi için Yönetmelikte yer alan kurallara göre öğretmen ataması yapılmalıdır.