Milli Eğitim Bakanlığı her sene öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemlerini Mayıs ayında, iller arası yer değiştirme işlemlerini de Haziran ayında yapmaktaydı. Bu sene MEB resmi bir gerekçeli açıklama yapılmaksızın il içi atama takvimini Temmuz ayının sonuna, il dışı atama takvimini de Ağustos başına kaydırmıştır. Öğretmenler takvimin tekrar eskisi gibi olması için öne çekilmesi adına haftalardır sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışmaktaydı.

31 AĞUSTOS’TA TELAFİ EĞİTİMLERİ BAŞLIYOR

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Milli Eğitim Bakanımız tarafından yapılan açıklamalardan sonra okullar 2019-2020 eğitim öğretim yılında açılmayacak ve devam eden uzaktan eğitimler 19 Haziran 2020 Cuma günü sona erecek.Milli Eğitim Bakanlığı okullara verilen ara sürecinden dolayı eksikleri kapatmak adına telafi eğitimlerini 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlatacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk yaptığı açıklamada resmî eğitim ve öğretim kurumları için yüz yüze telafi, tamamlama ve uyum eğitimi takviminin 31 Ağustos Pazartesi günü başlayacağını eğitimlerin üç hafta süreceğini ifade etti. Ayrıca telafiler ders yılının başlamasıyla birlikte destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla yıl boyu da devam edecek.

YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ ÖNE ÇEKİLMELİ

Telafi eğitimlerinin 31 Ağustos 2020 günü başlaması ile birlikte öğretmenlerin telafi eğitiminden önce bir haftalık seminer dönemi olması da kuvvetle muhtemel bir durum. MEB telafi eğitimlerinden önce mesleki çalışma, telafi eğitimi öncesi planlama haftası yapar mı bilemiyoruz ancak telafi eğitimlerinin 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlaması ile birlikte tayin isteyecek öğretmenlerin iki ayağı bir pabuca girecek diyebiliriz.

2020 yaz dönemi yer değiştirme takvimi tarihlerine bakalım;

İl içi atamalar ne zaman yapılacak?

Önceki yıllarda Mayıs ayında yapılan il içi atamalar bu sene Temmuz ayında yapılacak. Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri başvuruları 20 Temmuz 2020-27 Temmuz 2020 tarihleri arasında alınacak ve il içi atama sonuçları 28 Temmuz 2020 tarihinde açıklanacak. İl içi ataması çıkan öğretmenler görevden ayrılma işlemlerini 4 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla yapabilecekler.

İl dışı atama takvimi son durum;

Her sene Haziran ayında yapılan il dışı yer değiştirme işlemleri ise Ağustos ayında yapılacak. Öğretmenlerin iller arası isteğe bağlı ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme işlemleri başvuruları 6 Ağustos 2020- 10 Ağustos 2020 tarihleri arasında alınacak olup atama sonuçları 11 Ağustos 2020 tarihinde açıklanacak ve il dışı ataması çıkan öğretmenler 12 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla eski okullarından ayrılış yapıp yeni okullarında göreve başlamak için hareket edebilecekler.

Özür grubu başvuru tarihleri ve takvimi son hali;

Özür grubu atamaları yaz döneminde her sene Ağustos ayında yapılıyordu bu sene de özür grubu atamalarında bir değişiklik yok. Öğretmenlerin 2020 yılı yer değiştirme takvimi kapsamında öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerinde birinci aşama başvuruları 12 Ağustos 2020-17 Ağustos 2020 tarihleri arasında, ikinci aşama tercih başvuruları da 20 Ağustos 2020-24 Ağustos 2020 tarihleri arasında alınacak. Özür grubu atama sonuçları25 Ağustos 2020 tarihinde açıklanacak ve özür grubundan (ş, sağlık vb) ataması çıkan öğretmenler görevden ayrılma işlemlerini 26 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla yapabilecekler.


ZORUNLULUK OLUŞTU
Telafi eğitimlerinin 31 Ağustos tarihinde başlayacak olması nedeniyle haftalardır öğretmenlerin yer değiştirme takvimini öne çekme talepleri artık zorunlu hale gelmiştir. İl içi atamalar, il dışı atamalar, özür grubu başvuruları MEBBİS üzerinden elektronik ortamda alındığı için MEB bu yer değiştirme takvimlerini rahatlıkla öne çekebilir. Sadece özür grubunda öğretmenlerden istenen bazı belgeler sisteme yüklenmektedir, bunlarda öğretmenler tarafından okullarına elektronik ortamda gönderilerek başvurular alınabilir.
Özellikle il dışı atama takvimi sonucunda binlerce öğretmen yer değiştirmektedir. Telafi eğitimlerinin sağlıklı planlanabilmesi, öğretmenlerin atandıkları illerde ev tutup evlerini taşıması için öğretmenlere yeterli süre verilmelidir. Özür grubundan yer değiştiren öğretmen zaten ya eşinin yanına ya da sağlık özründen ailesinin yanına gideceği için özür grubu yer değiştirmelerinde ciddi bir süre sıkıntısı bulunmamaktadır. Lakin özür grubundan iller arası yer değiştiren öğretmenlerin eski yerlerinden ayrılış yapıp atandıkları yerde göreve başlaması için de en az bir haftalık süre lazımdır. Özür grubundan yer değiştiren öğretmen 26 Ağustos tarihinde ayrılış yapacak ancak telafi eğitimleri 31 Ağustos tarihinde başlayacak. Bu yüzden MEB isteğe bağlı yer değiştirme takvimini ve özür grubu takvimini öne çekmelidir.


Arif Muzaffer KUL