Dünya genelinde ve ülkemizde Korona virüsü tedbirleri kapsamında eğitim ve öğretimin kısa bir süreliğine durdurulması ile birlikte eğitimler EBA sistemi üzerinden yapılmaya başlandı. Bu sistem ile öğrenimleri daha çekici ve ilgi odağı haline getirmek için öğrencilerin sistemde yaptığı bazı hareketler karşılığında belli puanlandırma şekli uygulanmaktadır.

Durum böyle olunca herkes bir puan kazanma yarışı içine girdi. Bu uygulamanın öğrenciler arasında başarılı olduğu görülünce aynı sistem öğretmenler üzerinde devreye alındı.

Eba öğretmen puan kazanma tekniği sayesinde öğretmenlerimiz arasında ufak bir rekabet ortamı yaratılmış oldu.

Eba Puan Kazanma Sistemine Geçmenin Temeli Nedir?

Puanlama, sıralaması, öğrenciler için rozet uygulamasının temelinde yatan teknik ‘öğrenimde oyunlaştırma’ olmaktadır.

Genel olarak öğrencilerimiz, bildiğiniz gibi internet üstünden ve bilgisayardan oynanan oyunlara meraklıdır. Oynamış olduğu oyunlarda el geçtikçe chip ve puan kazanmaktadır. Bu durum oyun dışı alanlara (eğitime) uygulanıp motivasyon yaratılarak hedef davranışın gerçekleşme oranını artırılacağı düşünülmüştür.

Oyunların çocuklar üzerindeki gizemli etkisini gören bakanlık oyunlara ait sıralama, puanlama, rozet uygulamalarını Eba’ya entegre etmiş ve çocukların ilgisini bir anda sisteme çekmeyi başarmış olmaktadır.

 Öğrenciler eba sisteminde çözdüğü her soru, yapmış olduğu her alıştırma ,izlediği her bir video ve paylaşım için puan almakta olup ve bu puanlar ile çeşitli rozetler kazanmaktadır. Eğitim gören kişiler daha çok puan ve rozet kazanmak için de bu davranışı sürekli tekrarlamaktadır. Bu durumda Eba sıkıcı bir yer olmaktan çıkıp çocukların eğlenerek öğrenebilecekleri bir sisteme dönüşmüştür.

Genel şartlarda öğrencilerin eğitimleri boyunca çalışmalardan alabilecekleri puan aralığı 0 ile 100 arasındadır.100 puan alan bir öğrenci bir bakıma; tamam ben en üst seviye olan 100 puanı yakaladım der. Buda hedefine ulaşmış olduğunun göstergesi denebilir.

Ancak oyunlaştırma sisteminde puan sınırlaması bulunmamaktadır. EBA da 100.000 puanı olan öğrenci bile daha fazla puan kazanmak için çaba gösterir ve öğrencinin kazanma arzusunu sürekli canlı halde tutar. Bu durum ise öğrencilerin online eğitime olan ilgisini sürekli arttırmaktadır.

Yukarıda bulunan faktörler ise eba puan kazanma sistemine geçmenin sağlıklı işleyeceğinin göstergesidir.

Öğrenciler Puan Sisteminin Açığını Araştırıyor

Eğitim gören öğrencilerimiz sistemde bir açık var’mı diye hile’lelerine şimdiden kafa yormaya başladılar. İnternet üstünde çeşitli şekillerde EBA puan kasma şeklinde başlıklar açarak kendi aralarında fikir paylaşımı yapmaktalar. Bu fikir alış verişleri daha çok sistemin açığını kullanmak üzere olmaktadır. Şu şekilde örnek göstermek gerekirse! Sistem üzerinde ki her pdf uzantılı eğitim materyali öğrencilere belirli bir puan vermekte. Öğrenciler de bu sistem açığını kullanarak sistemde bulunan dosyaları bilgisayarlarına indirmektir.

EBA Öğretmen Puan Kazanma hilesi...

Bu konu üstünde google’de aramalar mevcut olduğunu görmekteyim. Bu etik ve uygun olmayan bir durum olduğundan dolayı bu konuya cevap vermeyi pek doğru bulmuyorum. Hile benzeri gibi durumlarla puan kazanmak yerine aşağıda örnek sunduğumuz EBA Öğretmen Puan Kazanma Yönergeleri sayesinde sizde puan kazanabilirsiniz.

EBA Öğretmen Puan Kazanma Yöntemi Hakkında Saygı Değer öğretmenlerimiz, aşağıda belirtmiş olduğumuz yöntemleri uygulayarak sistemden puan kazanabilirsiniz.

Okuldaki tüm şubeleri kendinize ekleyin; Gruplar-şube ekle sekmesinden okulunuzda olan tüm şubeleri kendinize ekleyin.

Çalışma Gönderme; ünitelerde yer alan çalışmaları sınıflarınıza gönderin. Her gönderdiğiniz çalışma için 4 puan alırsınız

Her gün giriş yapma; ebaya giriş yaptığınız her gün için 1 puan verilir.

Raporlar: En çok puanı raporlar sekmesinden kazanabilirsiniz .Raporlara girin ve kendinize eklemiş olduğunuz okulun tüm şubelerinin çalışma raporlarını görüntüleyin.

24 saatte bir her şube için 5 puan kazanacaksınız.

Ayrıca öğrencileri bireysel olarak incelerseniz her öğrenci için 1 puan kazanırsınız.

Çalışmayı Listeye ekleme:

EBA da varolan çalışmaları listeye ekle deyip liste oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz her liste için 4 puan kazanırsınız

Ders akışları;ders akışı sekmesinden soru oluşturabiliyorsunuz ve oluşturmuş olduğunuz her soru için 5 puan kazanıyoruz.

Öğrenci portfolyosuna katkı: Öğrencilerin portfolyosuna girip,öğretmen görüşleri sekmesinden öğrenci hakkında görüş bildirin. Her öğrenci için 2 puan kazanç.

Mesleki Gelişim;

Mesleki gelişim sekmesinden var olan gruplara katılın.Grupta yaptığımız her paylaşım için 4 puan alıyoruz.

Grup Kurma ve Çalışma gönderme: çok  az sınıfa giriyorum, çalışma göndererek bir türlü fazla puan alamıyorum  ne yapmalıyım?

Grup oluşturun örneğin 30 kişilik bir sınıfı her gruba 1 kişi koyarak 30 farklı grup oluşturun.

 Normalde 1 sınıfa gönderecek olduğunuz çalışmadan toplam 4 puan alacakken,1 sınıfı 30 gruba bölerek 30*4=120 puan kazanacaksınız.

Görmüş olduğunuz; yukarıdaki yöntemleri uygulayarak EBA sistemi üzerinden puan kazanma şekli ile puan kazanabilirsiniz. Tüm öğretmenlerimize başarılar dileriz. Konu hakkında makalemizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Farklı puanlama şekli sisteme eklendiğinde yeni bilgileri sayfamızda paylaşacağız.Sizden sayfamıza yorum bırakmayı ve makalemizi sosyal medyada paylaşarak bizlere destek olmanızı bekliyoruz.