İlk olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in duyurduğu Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenliğin artık bir kariyer mesleği olması konusunda da önem taşıyordu. Tüm bunların yanı sıra Kanun'la birlikte öğretmenler için bir çok yenilikte müjdelendi. Öğretmenliğe çeşitli ünvanlar getirilerek bir kariyer mesleği olması amaçlandı. Buna göre iki yeni ünvan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte öğretmenlerin hayatına girmiş oldu. Bunlardan birisi uzman öğretmenlik diğeri ise başöğretmenlik ünvanları. Bu ünvanlar aynı zamanda öğretmenlerin maaşlarına bir takım iyileştirmeler de getiriyor. Dün meclisten geçen kanuna göre öğretmenlere 2000 TL'yi bulan zamlar yapılması kesinleşmiş oldu.

UZMAN ÖĞRETMEN NEDİR VE NE KADAR ZAM ALACAK ?

Öğretmenlik Meslek Kanunu'na göre meslekte 10 yılını tamamlamış öğretmenler bir eğitime ve akabinde bir sınava tabi tutulacak. Bu sınavdan başarılı olan öğretmenler uzman öğretmen ünvanı almaya hak kazanacak. Tezli veya tezsiz yüksek lisans mezunu öğretmenler ise bu sınavdan muaf tutulacak. Ünvanın kazanılmasından sonra ise maaşlara net 1000 TL zam yansıyacak.

BAŞÖĞRETMENLİK NEDİR VE NE KADAR ZAM ALACAK ?

Yukarıda bahsettiğimiz uzman öğretmen ünvanı kazanıldıktan sonra meslekte "uzman öğretmen olarak" 10 yıl görev yapan öğretmenler, başöğretmenlik sınavına girmeye hak kazanacaklar. Bu sınavdan başarılı sayılmaları durumunda ise maaşların 2000 TL net zam yansıyacak.

Söz konusu kanun meclisten geçti ve yürürlüğe girmesi için sadece ufak prosedürler kalmış durumda. Bir aksilik olmaz ise Şubat ayından itibaren söz konusu kanun yürürlüğe girecek. 

UZMAN ÖĞRETMEN VE BAŞÖĞRETMEN SINAVLARI NE ZAMAN YAPILACAK ?

Uzman öğretmen ve başöğretmenlik sınav tarihlerini Milli Eğitim Bakanlığı organize edecek ve sınavdan önce bir eğitim programı açıklayacak. Bu programın sonuna ise sınav tarihi belirleyecek. Bugün itibarıyla herhangi bir sınav ve eğitim takvimi belirlenmiş değil.