Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Bengütük TV’de katıldığı “Söz Hakkı” programında İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ‘Dinamik Denetim Modeli’ hakkında  açıklama yaptı.

Yurt genelinde iş yerlerinin salgın  tedbirlerine uygunluğunun kontrol edilmesinde eğitim çalışanlarının görevlendirmesine tepki gösteren Genel Başkan Geylan,  denetim görevlerinin yürütülmesinde yaşanan bazı uygunsuzluklara dikkat çekti.

Geylan, “Devletimizin bütün kurumları Covid-19 salgını ile mücadeleyi seferberlik anlayışıyla yürütmektedir. Bu yaklaşımı doğru buluyorum. Zaten kamu çalışanları başta olmak üzere  toplumun birçok kesimi salgın ile mücadelede büyük bir gayret ortaya koyuyor. Ancak son süreçte ‘Dinamik Denetleme Modeli’ kapsamında özellikle öğretmenler, okul yöneticileri, eğitim çalışanları görevlendirilmektedir. Milletimizin ihtiyacı olduğunda tabii ki eğitim çalışanları da her türlü sorumluluğu alacaktır. Ancak öğretmenlerimizin öncelikli görevi, eğitim öğretim-hizmetidir.” diye konuştu.

2 Mart tarihinden sonra birçok kademede seyreltilmişte olsa yüz yüze eğitime başlandığını hatırlatan Geylan, “Buna rağmen sahadan öyle bilgiler geliyor ki, örneğin öğretmenlerimize ve okul yöneticilerimize taksi duraklarının denetlenmesi görevi veriliyor. Öğretmenler düzenli şekilde taksi durağının dezenfekte edilip edilmediğini nasıl denetleyecek? Öğretmenlerin bu tespiti yapabilmesi için bir hafta boyunca taksi durağında olması lazım. Ya da öğretmenlerin ticari taksi şoförlerinin maske kullanıp kullanılmadığını kontrol edilebilmesi için sabahtan akşama kadar şoförün yanında oturması gerekir.

Yani bir okul müdürü sabahtan akşama kadar taksi durağında mı oturacak yoksa okuldaki eğitim-öğretim faaliyetini mi yürütecek? Dolayısıyla -MIŞ- gibi yapmanın bir anlamı yok. Öğretmenler ya bu görevleri yerine getirmeyecek ya da kağıt üzerinde yapılıyor ya da yapılmıyor şeklinde not tutacak.

Ayrıca şuna da dikkat çekmek istiyorum: Bu görevlerle ilgili güvenlik sorunu söz konusudur. Şöyle ki; Kocaeli’nin bir ilçesinde bir okul müdür yardımcısı esnaf tarafından darp edildi. Neden? Çünkü okul müdürü dinamik denetleme uygulaması kapsamında işletmede bir usulsüzlük tespit etti ve ikazda bulundu. Tutanak dahi tutmadığı halde darp edildi. Yaşanan bu olumsuz durumlarla ilgili nasıl bir tedbir geliştirilecektir?

Dolayısıyla bu görevleri denetim yetkisine haiz olan kolluk kuvvetlerinin yürütmesi lazım. Eğer bu konuda eksik var ise; ilave zabıta ve bekçi görevlendirilsin! Öğretmenleri asıl sorumluluklarından alıkoyacak görevlendirmelerden uzak durulmalıdır.” diye konuştu.

...:: SENDİKA GENEL BAŞKANIN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ ::...