Korona virüs vakalarını  ülkemizde görülmeye başlamasından sonra Milli Eğitim Bakanlığı radikal bir karar alarak önce okulları kapatmış ve ardından 2019 2020 Eğitim Öğretim Yılının 16 Mart tarihinden itibaren uzaktan eğitim şeklinde yapılacağını açıklamıştı.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ilk EBA tv kanalları ve EBA platformu üzeriden uzaktan eğitim başladı. Korona virüs hastalığının seyrine göre periyodik olarak uzaktan eğitim 31 Mayıs tarihine kadar uzatılmıştı.

Son olarak yapılan Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan kabine toplantısı sonrasında 2019-2020 Eğitim öğretim yılının kapatıldığı ve okulların Eylül ayında eğitim öğretime başlayacağı açıklandı.

Bu açıklamanın ardından Milli Eğitim Bakanlığı'da bir açıklama yaparak uzaktan eğitimin 19 Haziran tarihine kadar yapılacağını ve bu süreçte yüzyüze yapılmayan derslerin telafi eğitimlerinin eylül ayından sonra planlanacağını duyurdu. Ancak bu süreçte Öğretmenlerin durumu ile herhangi bir resmi açıklama henüz gelmedi.

Bu arada cevabı merak edilen soru ise 

ÖĞRETMENLER 1 HAZİRAN'DA OKULLARDA MI OLACAK ?

Milli eğitim bakanlığından henüz resmi bir açıklama gelmedi.Ancak korona virüs salgın hastalığının devam ettiği ve bir çok kurum ve kuruluşun halen uzaktan çalıştığı bu süreçte milli eğitim bakanlığının 1 haziran'da veya yıl sonu seminerlerlerinde öğretmenleri okullarda toplama ihtimalinin pek muhtelemel olmadığını söyleyebiliriz.

Ancak hukuki mevzuat açısından durum şöyledir: 

Sona eren ders yılı mıdır? Öğretim yılı mıdır? MEB'in bu konuda bir açıklama yapması gerekmektedir.

Ders yılı; derslerin başlayıp derslerin kesildiği zamana kadar olan süreyi,

Öğretim yılı ise; ders yılının başladığı tarihten ertesi ders yılının başladığı tarihe kadar geçen süreyi, ifade etmektedir.

Mevzuata göre Öğretim yılı, ders yılını kapsasa da ikisi bir birinden farklı tanımlardır .

Öğretmenler Ders Yılı Bitse de Okullara Çağrılabilir mi?

Ders yılı sona erdirilirse de öğretmenler okullara, göreve çağrılabilir. Yani öğrencilerin tatil olması öğretmenlerin göreve çağrılamayacağı anlamına gelmiyor.

15.4.2020 tarih ve 7243 sayılı yasa ile 1739 sayılı yasaya eklenen 50/A maddesi;

"Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler."

Hükmü getirilmiştir. Geçmişte de var olan bir hükümdür aslında. Buna göre (madde devamında yer alan salgın nedeniyle tüm öğretmenler ve Rehberlik öğretmenlerinin tercih dönemlerindeki kısıtlamalar hariç) iki ay tatil söz konusu olacaktır.

Bu iki ayın dışında öğretmenler görevde olurlar. Görevde olduklarında meslekle ilgili çalışma yapacaklardır.

Yinede öğretmenler bu süreçte ki durumlarının Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ramazan Bayramı sonrasınde resmi bir yazı netleştirmesini beklemektedirler.