2021 yılı ocak ayında yapılan %7.33'lük zam ile hem tüm kamu personelinin hem de öğretmenlerin tepkisi, alım gücü düşüklüğü ve maaşların erimesi iddiasıyla yükselmişti.

 2022 ve 2023 yıllarını kapsayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri önümüzdeki temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştirilecek. Peki, öğretmenler bu görüşmelerden ne bekliyor?


 
 Bilindiği üzere yıllar yılı çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele çeşitli başlıklar altında ek ödeme yapılmış, doğu ve güneydoğu illerinde görev yapan bir çok kamu personeline ek ödeme gerçekleştirilmiş ve maaşlar kısmi olarak iyileştirilmişti. Öğretmenler ise yıllardır genel maaş zammı dışında herhangi bir ödeme alamamıştır ve öğretmen maaşı neredeyse en düşük memur maaşı konumuna gelmiştir.


 
 Öğretmenlerin 6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde beklentileri şunlardır:

 1- 3600 ek gösterge sözü yıl bitmeden tutulmalıdır.

 2- Unvanı öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olanların taban aylıklarına 2.000 TL zam yapılmalıdır.


 
 3- Öğretmenlik meslek kanunu bakanlık, hükümet, sendikalar ve eğitim camiasındaki paydaşlarla kamuoyuna açık bir şekilde görüşülmeli ve kısa sürede çıkarılmalıdır.

 4- Yıllardır adil olmayan, branş bazında farklılık gösteren haftalık maaş karşılığı ders sayısı tüm öğretmenler için 15 olmalıdır.

5- Haftalık ödenen nöbet ücreti 3 ek ders saatinden 5 ek ders saatine çıkarılmalıdır.

6- Öğretmenden kaynaklanmayan durumlar için sebebi her ne olursa olsun ek ders kesintisi yapılmasının önüne geçilmelidir.

7- İYEP, DYK, destek eğitim odası, okuma yazma vb. kurslardaki hizmet puanı ve ek ders ödeme adaletsizliği acilen giderilmelidir.

8- Öğretmenlere ödenen ek ders ücreti %50 artırılmalıdır.

9- Yüksek lisansını tamamlamış öğretmenlere ödenen %5 artırımlı ek ders ücreti %25'e, doktorasını tamamlamış öğretmenlere ödenen %15 artırımlı ek ders ücreti %50'ye yükseltilmelidir.

10- Öğretmenlere eğitim öğretim yılı başında ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği, 1 aylık maaş olarak düzenlenmeli ve sabitlenmelidir.

11- Ücretli öğretmenlere aylık ödenen ücretler asgari ücretin altında kalması halinde 2.825,90 TL'ye tamamlanıp ödeme yapılmalıdır.

12- Öğretmenlerin maaş promosyon anlaşma yetkisi il/ilçe MEM'lerden alınmalı, ihaleler bakanlıkça gerçekleştirilmelidir. 

13- Sendikalı öğretmenlere ödenen toplu sözleşme ikramiyesi artırılmalıdır.

14- Sendika üyeliği ve istifa işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılmasına imkan sağlanmalıdır.

15- MEB sınavlarında görev alan öğretmenlerin sınav görevlisi ücretleri %50 artırılmalıdır.

16- 2022 ve 2023 yılları için genel zam oranı %15+15 ve enflasyon farkından az olmamalıdır.

Mebpersonel.com