Geçtiğimiz ay Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenler ve okul çalışanlarına ilişkin öncelikli Covid-19 aşı uygulaması randevusuna 425 bin 430 personelin dahil edildiğini bildirmişti. Fakat eğitim sendikalarından edinilen bilgiye göre, ortaokul, lise ve yüz yüze eğitimin en uzun süre devam ettirildiği eğitim merkezlerinden olan Halk Eğitim Merkezleri'nde görev yapan öğretmenlerin tamamına yakınma henüz Covid-19 aşısı yapılmadı.

Aşılanan öğretmenler, ilkokul ve okul öncesinde görev yapanlar ile sınırlı kaldı. Kapanma sürecinden sonra okullar tekrar faaliyete geçtiği takdirde hiçbir önlem alınmadan ve öğretmenler aşılanmadan açılacağını belirten Eğitim İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı, "Öğretmenler Mayıs ayında da aşılanmamış oldu. Çünkü Dışişleri Bakanı 'turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız' dedi

 Eğitim İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı, "Öğretmenler Mayıs ayında da aşılanmamış oldu. Çünkü Dışişleri Bakanı 'turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız' dedi. Şimdi bütün öğretmenler aşı için turist görmeye çalışıyor" dedi. öğretmenler aşı için turist görmeye çalışıyor" dedi.

"Ortaokul ve lise öğretmenlerine öncelikli aşı çalışması yok"

Milli Eğitim Bakanı'nın açıklamasından bu yana ilkokul ve okul öncesi öğretmenlerinin ilk doz aşılannı olduklarını dile getiren Cangı, "Önümüzdeki günlerde ikinci dozlarım da olurlar. Ama ortaokul, lise ve Eğitim Merkezleri'nde görev yapan öğretmenler yaşlarına göre aşılamaya tabi oldular. Yani 50 yaşın üstündeki öğretmenler aşılabildi. Çünkü ortaokul ve lise öğretmenlerimize öncelikli bir aşı çalışması yok. Aynca okullar sadece öğretmenlerden de oluşmuyor, okul idarecisi, hizmetlisi, güvenlikçisi aşılanamıyor. Bizim en büyük sıkımımız ekonomik kaygılardan dolayı turizmi açabilmek adına toplumun sorunlarına eğilmeme durumu. Tam kapanmada vaka sayılarındaki düşüşü görüyoruz ama eğitim öğretim açısından 19 günlük süreçte sağlık koşullan anlamında hiçbir şey yapılmadı" ifadelerini kullandı.

"Öğretmenlerin ek ders ücretleri kesildi"

Aşılamanın yanı sıra bir diğer sıkıntinın ise öğretmen ek ders ücretlerinin kesilmesi olduğu söyleyen Cangı, "Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilmesi 2013 yılından bu yana yani yüz yüze ders zamanmda da bir sorundu zaten. Öğrenci derse katılmazsa öğretmen ek ders alamıyordu. Ama şu andaki durum daha farklı. Öğretmen kendi imkanlanyla her türlü hazırlığını yapıyor, dersi açıyor ama öğrenci katılmadığı için ek dersini alamıyor böyle bir saçmalık olamaz.

Ücretli öğretmenlere baktiğımızda zaten öğrenci derse katılmadığı için ücreti kesilirken bir de bayram haftasında tatil yaptıklan için ücret alamayarak mağdur oldu. Bakanlık, bayram haftasında iki buçuk günlük idari izinli öğretmenler ek derslerini alacak diye okullara yazı gönderdi. Bu doğru bir söylem değil sadece algı yaratmaya yönelik bir yazı. Çünkü bir öğretmen 15-20 saatlik maaş karşılığını doldurduğu zaman ek dersim almayı hak ediyor. Yani ek dersler haftalık eşit paylaşımda değil. Öğretmenler bayram haftası anca maaş karşılığını doldurdu" diye konuştu.