Öğretmenler, 180 saatlik uzaktan eğitimin ardından ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ sınavlarına yönelik yapılan eleştirilere “Öğretmenlerimiz ne kadar yeterli, ölçmemiz gerekiyor” yanıtını veren Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e tepkili.

Yeniden düzenlenen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin geçen şubat ayında Meclis’te kabul edilmesinin ardından öğretmenlerin 81 ilde kariyer sınavına girmesi gerekiyor.

19 Kasım’da gerçekleşecek olan yazılı sınavdan sonra, öğretmenler ‘uzman öğretmenlik’ ve ‘başöğretmenlik’ gibi unvanlar alacak. Öğretmenler ise mesleklerini kariyer basamaklarına ayıran bu sisteme itiraz ediyor.

Twitter’da Bakan Mahmut Özer’i eleştiren öğretmenler, #mebitibarımadokunma etiketini gündemlerde birinci sıraya taşıdı. Öğretmenlerin Özer’e tepki gösterdiği #ogretmenlerayakta etiketi de en fazla konuşulan gündemler arasında girdi.

Sn Mahmut ÖZER öğretmenlerle ilgili açıklamalarınızdan anlıyoruz ki siz bizim bakanımızmıssınız. Ne bileyim hani biz öğretmenlerle hiç muhatap olmadınızda sadece duyuyoruz #mebitibarımadokunma

— irem sevinc (@iremsev19573620) August 16, 2022
Öğretmen hem UZMAN hem de YETERLİDİR

#mebitibarımadokunma pic.twitter.com/MrcVwNMmOp

— ….. (@iinsan549) August 16, 2022
Biz Öğretmenler Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim neferleriyiz. Yeterliliğimizin kanıtı yetiştirdiğimiz güzide öğrencilerimizdir. Uzmanlığımız ise tecrübemizdir. Sesimizi duyun, Öğretmenlerinizi daha fazla üzmeyin .#mebitibarımadokunma

— Ebru's (@ebrkoral) August 16, 2022
#oğretmenlerayakta sınıfımda sıraları tek tek boyadım, daha renkli bir sınıf yapmak için çalıştım, öğrenciler okula sınıflarına mutlu olsunlar istedim, şimdi ben sınavdan geçemezsem uzman olamayacağım öyle mi?? pic.twitter.com/7jALhsi92W

— selin (@sselin1977) August 16, 2022
Sn Bakanım Mahmut Özer bu PDF şerle ve eğitimle kalitenin artacağına gerçekten güveniyor musunuz?#mebitibarımadokunma #ogretmenlerayakta

— Harun ÖZDEMİR (@HarunOzdemir83) August 16, 2022
“Sınav değil saygı istiyoruz” ve “Uzmanlığım diplomamdır” diyen öğretmenler, öğretmen olabilmek için eğitim fakültesinde eğitim aldıklarını ve mesleklerini yapabilmek için yeterli donanıma sahip olduklarını hatırlatarak, herhangi bir sınava tabi tutulamayacaklarını vurguladı.

Öğretmenler hak ettikleri değeri görmek istediklerinin altını çizerek, uygulanan sınav sisteminin iptal edilmesini talep etti.

NE OLMUŞTU?

İtirazların odağındaki yeni düzenlemeye göre öğretmenlik, adaylık döneminden sonra ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olmak üzere üç ‘kariyer basamağına’ ayrılacak.

Uzman öğretmenliğe yazılı sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla öğretmenlikte adaylık dahil en az 10 yıl hizmeti bulunan, en az 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlayan, uzman öğretmenlik için ‘gerekli mesleki gelişim’ çalışmalarını tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler başvuru yapabilecek.

Başöğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, en az 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlayan, başöğretmenlik için öngörülen ‘mesleki gelişim’ çalışmalarını tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenler başvurabilecek.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise öğretmenlerin ve eğitim uzmanlarının karşı çıktığı bu düzenlemeye ilişkin Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya şunları söylemişti:

“Öğretmenlerimiz ne kadar yeterli, öğretmenlerimiz gelişen bilgiye ne kadar adapte olabiliyor ve bizim de bakanlık olarak fiziki altyapısını, okulların eğitim verme biçimindeki yeterliliği ölçmemiz gerekiyor. Peki nasıl yapacaktık, öğretmenlere verdiğimiz ara eğitimlerin sonuçlarını nasıl ölçecektik, siz söyleyin. Burada ne ayıp var? Bakın Fatih Bey, mülakat da yapabilirdik. Ama mülakatlar ile ilgili Türkiye’de durumu siz de biliyorsunuz. Bitmek tükenmek bitmeyen spekülasyonlar olacaktı. Bu yüzden mülakat istemedim. Mülakatı kaldırdım. Adil, tartışmasız bir sınav yapılsın dedim.”

Kaynak: Birgün Gazetesi