Bir genel sınavın gerçekleştirilmesinde bakanlık sorumlusu, o ilin genel ve bölge sorumlusu (bu kişi genellikle il milli eğitim yöneticisi olmaktadır), ilçe sorumlusu ve bina sorumlusu ile yardımcıları organizasyon görevi yapmakta ve ücretlendirmeleri de ona göre olmaktadır. Sınav organizasyonlarında en çok görev alan kamu görevlisi grubunu da öğretmenler oluşturmaktadır. Sınavları ülkemizde belli başlı kurumlar tarafından yapıldığı için bu görevlerin zamanları, süreleri ve ücretlendirmeleri de farklı olmaktadır.

Örgün ve yaygın eğitime dahil sınavlar yıl içerisinde genellikle de birbirleriyle çakışmayacak şekilde takvime bağlanarak öncesinden duyurulmaktadır. Sınavlarda görev alacak öğretmenler de açılan başvuru sayfalarından başvurularını gerçekleştirmekte ve görev almaktadırlar. Bu görevleri neticesinde bir ücret alan öğretmenlerin 2021 yılının ikinci dönemine ait sınav ücretleri muhtemel tutarlar netleşmeye başladı.

Yıl ve dönem boyunca çeşitli kurumların gerçekleştirdikleri sınavlarda birçok görevli yer almaktadır. Başvuruların görev sayısından fazla olması durumunda kriterler devreye girmekte ve öncelik sırasına göre sınav görevlendirmesi yapılmaktadır. Sınavlar ÖSYM, MEB ve Açık Öğretim Fakülteleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Öğretmenlerin ek gelir kaynaklarından birisi olan hafta sonu sınavı görevlendirmeleri sınav öncesinde sınava başvuru ve sonrasında da görevlendirme sonuçları ile gerçekleşmektedir. Sınavlarda salon başkanı ve gözetmen olarak görev yapan öğretmenlere bunun karşılığında sınav görev ücreti ödenmektedir.

Alınan toplu sözleşme karar kararlarına göre memurlara 2021 yılı için %4 + %4 oranında zam yapılması hakem heyeti tarafından imzalanmış ve ilan edilmişti. Zam oranına ilaveten enflasyon farkı oluşması durumunda bu farkın da maaşlara yansıtılacağı karar altına alınan ve memur maaşlarına yansıyan önemli bir faktördür.

Sınavlarda görevli öğretmenlere ödenecek net ücretler:

2021 yılı boyunca yapılacak çeşitli sınavlarda görev alacak görevlilerin alacakları ücretler belli oldu. Söz konusu tabloda Vergi Dilimi %20 olarak hesaplanmıştır. Bilgilendirme amaçlı olup en net bilgi idareden alınabilir.

Yapılacak zam miktarı kesinleşince 2021 yılı MEB sınav görevli ücretleri de belli oldu. 2021 yılı Ocak-Temmuz döneminde öğretmenler, %3 zam üzerine gelen enflasyon farkı ile birlikte %7.36 oranında zamlanan görevli ücretlerini şu şekilde alacak:

MEB ÖSYM AÖF VE ATA AÖF SINAV GÖREV ÜCRETLERİ

ÖSYM Sınavlarında Bina Sınav Sorumlusu 368 TL

MEB Sınavlarında Bina Yöneticisi 233 TL, ÖSYM Sınavlarında 245 TL.

MEB Sınavlarında Bina Yöneticisi Yardımcısı 208 TL, ÖSYM Sınavlarında 245 TL.

MEB Sınavlarında Salon Başkanı 202 TL, ÖSYM Sınavlarında 220 TL, AÖF Sınavlarında 100 TL, ATA AÖF Sınavlarında 118 TL.

MEB Sınavlarında Gözetmen 196 TL, ÖSYM Sınavlarında 184 TL, AÖF Sınavlarında 90 TL, ATA AÖF Sınavlarında 107 TL.

MEB Sınavlarında Yedek Gözetmen 147 TL, ÖSYM Sınavlarında 147 TL, AÖF Sınavlarında 80 TL.

MEB Sınavlarında Engelli Gözetmen 245 TL, ÖSYM Sınavlarında 245 TL, AÖF Sınavlarında 100 TL.

MEB Sınavlarında e-Sınav Salon Başkanı 160 TL.

MEB Sınavlarında e-Sınav Gözetmen 146 TL.