Özel okullarda çalışan öğretmenler, yaşadıkları hak gasplarını anlattı: “On aylık sözleşmeler yüzünden iki ay açız” , “Bazı öğretmenlere pandemi döneminde maaşın üçte biri verildi”, “Bir kurumda çocuklar online derse girmediği zaman kurum parasını öğretmenden kesti”
Birgün gazetesinin bugün gündeme getirdiği haber özel okullarda velilerden alınana paranın ve öğretmenlere ödenen ücretin halini ortaya koydu.

Özel okullarda çalışan öğretmenlerin yaşadığı hak gaspları pandemi döneminde daha da derinleşti. Birçok sorunla mücadele etmeye çalışan özel kurum öğretmenleri, gerek maaşlarının dönem dönem yatırılmaması gerek güvensiz çalışma koşulları nedeniyle birçok problemle karşı karşıya.

Özellikle pandemi döneminde daha da yalnızlaşan öğretmenler, yaşadıkları problemleri BirGün’e anlattı.

Sözleşmeler on aylık yapılıyor

İsmini vermek istemeyen bir öğretmen, birçok kurumda hak gaspı yaşandığını kaydetti. Maaş gecikmelerinin artık kurumlarda rutin hale geldiğini belirten öğretmen, şöyle dedi: “Öğretmenler anlaşmanın çok daha üstünde derse giriyor. Özel eğitim kurslarında on aylık sözleşmeler yapılıyor. Geri kalan iki ayda açız. O iki ayda öğretmenlerin bütün harcamaları devam ediyor. Halihazırda zaten problemler yaşanırken pandemi döneminde daha vahim bir hal aldı. Çalışanlarına yalnızca kısa çalışma ödeneği veren kurumlar oldu, kısa çalışma ödeneği çıkmayan öğretmenlere çok az para verildi. Ancak bu süreçte öğretmenler normal çalışmaya devam etti. Tam çalıştılar ama kısa çalışma ödeneğine tabi tutuldular. Ücretleri ödenmeyenler belki maaşlarımı toplu alırım umuduyla çalışmaya devam ediyor.”

Yapılmayan dersin parası kesildi

İsmini vermek istemeyen başka bir öğretmen de sigortaların bilerek geç başlatıldığını ve erten bitirildiğini belirtti. Kurumların tazminat ödememek için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran öğretmen, şu ifadeleri kullandı: “Şöyle ki, tazminat ödememek adına ‘özel sektörde senin adını çıkartırız, referans olmayız, arayıp iyi öğretmen değil deriz’ diyorlar. Mobbinglerle zorla istifa dilekçesi imzalatmaya çalışıyorlar. Benim bir kurumda 16 Mart’ta işe başlamama rağmen 4 Mayıs’ta sigortam başlatıldı. Üstüne pandemi süreci girdiği için kısa çalışma ödeneğinden de işsizlik maaşından da faydalanamadım. Bu esnada tüm bunlar olurken uygulama dersleri öğretmenlerinin hepsi ücretsiz izne çıkarıldı. Pandemi sürecinde benim kurumumda çalışan bazı öğretmenlere maaşın üçte biri kadar para ödendi. Başka bir kurumda da çocuklar online derse girmediği zaman kurum parasını öğretmenden kesti.”