Sendikalı Öğretmenlere Verilecek Toplu Sözleşme İkramiyesi Belli Oldu(%30 Zam)

Milli Eğitim Bakanından Türkçe Öğretmenliği Mezunlarına Müjde! Milli Eğitim Bakanından Türkçe Öğretmenliği Mezunlarına Müjde!

2023'te sendikalı öğretmenlere ödenecek toplu sözleşme ikramiyesi(TİS), %30 zamma göre yeniden belirlendi. İşte sendikalı öğretmenlere ödenecek ikramiye...

Bilindiği üzere sendikalı memurlara her yılın ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında kamuoyunda sendika ikramiyes olarak da bilinen toplu sözleşme ikramiyesi(TİS) ödenmektedir. 6. Dönem Toplu Sözleşme'de sendikalı öğretmenlerin bu ikramiyeyi alabilmeleri için sendika üye sayısının %1 veya daha fazla olması için şart konulmuş, Danıştay tarafından bu husus iptal edilmişti.

Şu anda kaç üyeye veya yüzdeye sahip olursa olsun sendika üyesi olan öğretmenlere toplu sözleşme ikramiye ödenmektedir. Ancak, 2024 yılının Ocak ayından geçerli olmak üzere %2 veya daha fazla üye oranına sahip olmayan sendika üyesi olan öğretmenlere bugünün miktarıyla 706 lira yerine yaklaşık 250 lira ödeme yapılacak. Dolayısıyla 2024 yılına kadar tüm sendika üyesi öğretmenlere aynı ikramiye ödenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2022/Temmuz verilerine göre %2 üzerinde üyeye sahip eğitim kolunda faaliyet gösteren 4 sendika şöyle:

1- Eğitimciler Birliği Sendikası(EBS)

2- Türk Eğitim Sen(TES)

3- Eğitim İş

4- Eğitim Sen

Buna göre, enflasyon farkı ve 6. Dönem Toplu Sözleşme gereği %16,47 zam ile 706,90 lira olan toplu sözleşme ikramiyesi 823,32 liraya yükselmişti. Geçtiğimiz gün Erdoğan tarafından yapılan açıklamayla zam oranı %25'e yükselmiş, bugün ise oran %30 olarak güncellenmişti. Herhangi bir başka değişiklik olmazsa %30 zamma göre sendika üyesi öğretmenler 2023 yılının Ocak ve Nisan aylarında 918,97 lira toplu sözleşme ikramiyesi alacak. 2023 yılının Temmuz ve Ekim aylarında ödenecek ikramiye ise Temmuz zammıyla birlikte belli olacak. Toplu Sözleşme İkramiyesinin(TİS) Temmuz ayında yapılacak zamla bin lirayı aşacağı, enflasyonun düşmemesi durumunda bin 150 lirayı aşacağı değerlendirilmektedir.