Öğrenciler yanlış eğitim politikasının bir sonucu olan sınav maratonunu bitirdiler. Şimdi sınav sonuçları yani puanların açıklanmasına sıra geldi. LGS sonuçları açıklandı öğrenciler ortaöğretimde yerleştirmeler için tercih yarışına başladılar. Yakında aynı heyecan ve koşturmacaları başlayacak olan öğrencilerimize başarılar diliyorum.

Millî eğitimde öğretmen açığı sorunu halen devam etmektedir. Sayın Millî Eğitim Bakanının bu yazın 20 bin öğretmen ataması yapılacağı müjdesini doğru bulmakla ve desteklemekle beraber bu sayının yeterli olmadığını hatırlatmak isterim. Çünkü her yıl Millî eğitimden ortalama 20 bin civarında öğretmen emeklilik veya başka nedenlerle ayrılmaktadır. Bu yıl ataması yapılacağı müjdesi verilen sayı sadece eksileni tamamlamaya matuf bir uygulama olacaktır. Bu durumda öğretmen açığını kapatmaya yönelik bir çalışma yapılmış olmayacaktır.

Öğretmen atamalarında hedef öğretmen açığını kapatmaya yönelik çalışma olmalıdır. Bunun içinde 2022 yılı içerisinde emekli olacak öğretmenler kadar artı ellibin öğretmen ataması yapılmalıdır.

Öğretmen açığı devam ettiği sürece ekders karşılığı çalışan ücretli öğretmen çalıştırma devam edecek demektir. Bu durum ise gelecek yıllarda da ücretli öğretmenlerin emek sömürüsünün devam etmesi demektir. Ücretli yönetmeliğinde düzenleme yapılmalıdır. Ücretli öğretmenlerin asgari ücretin dahi altında ücret almalarının önüne geçilmelidir. Ayrıca ücretli öğretmenlerin sigorta pirimleri aylık tam ödenmelidir.

ÇÖZÜM

Kimsenin yeteneklerini önemsemeyen, tek tipçi, öğrencileri test ile tost arasında ezen, sınav temelli, batı taklitçisi zorunlu eğitimden vazgeçilmelidir. Eğitimin ilkokuldan sonra zorunlu olması eğitime bir fayda sağlamamaktadır. Okumak istemeyen gençleri zorunlu eğitimle okula doldurmak eğitimin kalitesini düşürmekte ve eğitimi sadece diploma için bir sınav maratonu haline çevirmektedir.

Eğitim sisteminde batı taklitçiliğinden vazgeçip iyi ahlaklı, çalışkan ve üretken insanlar yetiştirecek, inanç, ahlak ve kültürümüzü temel alan eğitim sistemi kurulmalıdır.

Tüm öğretmen, öğrenci ve eğitim çalışanlarımıza iyi tatiller ve hayırlı günler dilerim.

Hamdi SÜRÜCÜ

ÖĞDER Genel Başkanı