TÜİK, 2022 Ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı. Temmuz ayından bu yana oluşan enflasyon %10,84 olurken öğretmen ve öğretmen emeklileri için %3,84 oranında enflasyon farkı oluştu. Kasım ve Aralık aylarında açıklanacak enflasyon verileri ile Ocak-Haziran dönemi için geçerli olacak 2023 zamları kesinleşecek. 

 Bilindiği üzere uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavı 19 Kasım 2022 Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Gerekli şartları sağlayıp sınavdan en az 70 puan alan öğretmenler uzman öğretmen, uzman öğretmen iken sınava girip en az 70 puan alanlar ise başöğretmen unvanı almaya hak kazanacak.

Kamuoyunda yer alan çeşitli uzman öğretmen ve başöğretmen maaşlarıyla ilgili bilgi kirliliğini gidermek adına öğretmen ile uzman öğretmen, uzman öğretmen ile başöğretmen, öğretmen ile başöğretmen arasındaki maaş farkının daha net görülebileceği bir tablo hazırladık.

  İşte 2023 Ocak İtibariyla Öğretmen, Uzman Öğretmen ve Başöğretmen Maaşları

*Hesaplamalar bekar memur üzerinden ve %15 vergi dilimine göre yapılmıştır.

*Hesaplamalarda aile, çocuk yardımı, İLKSAN aidatı gibi gelir-gider kalemleri yoktur.

*Tablo, Ekim ayına kadar oluşan enflasyon farkı ve 2023/Ocak zammıyla beraber değerlendirilerek hazırlanmıştır. Net maaşlar 2022 yılı Kasım ve Aralık aylarında açıklanacak aylık enflasyon verileriyle kesinleşecektir.

 Tabloda da görüleceği üzere 2022 yılının son iki aylık enflasyonu hariç;

 Aynı şartlardaki(kıdem, derece vb.) öğretmen ile uzman öğretmen arasında 2.110,54 TL,

 Aynı şartlardaki(kıdem, derece vb.) öğretmen ile başöğretmen arasında 4.221,08 TL maaş farkı olacaktır.

 Bu maaş farklarının Kasım ve Aralık aylarında artması değerlendirilen enflasyon ile 2023 yılı ocak ayında öğretmenlere göre uzman öğretmenlerin yaklaşık 2 bin 500 lira, başöğretmenlerin ise yaklaşık 5 bin lira ilave ödeme alacağı tahmin edilmektedir.

 Öte yandan uzman öğretmenler ve başöğretmenler öğretmenlere göre daha önce bir üst vergi dilimine gireceğinden alacakları ilave ödemede gelir vergisi kesintisinden dolayı yılın ortasından sonra ciddi düşüşler olacaktır. kaynak: ogretmenmeb.com