CHP Adana Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, ataması yapılmayan öğretmenler ve öğretmenlerin yıllardır süre gelen sorunları ile ilgili konuları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Orhan Sümer, “Öğretmenlerimiz, hak ettiklerinden uzak ve sahipsiz bırakıldılar” dedi.

Öğretmen açığı 100 binin üstünde, atanan öğretmen 20 bin

Orhan Sümer, “Eğitim sisteminin en acil ihtiyacı öğretmenlerin temel sorunlarının çözülmesidir. Sayıştay raporlarına göre 138 bin, MEB’in raporuna göre 107 bin öğretmen ihtiyacı var. Şu ana kadar yalnızca 20 bin atama yapılmış durumda. İktidar her gün yeni atama müjdeleri veriyor ancak gerçekleşen bir şey yok. Öğretmen adayları senelerce üniversitelerde eğitim gördükten sonra zincir marketlerde çalışıp hayata tutunmak zorunda kalıyorlar. Seçim döneminde 3600 ek gösterge sözü veren AKP iktidarı, raporlarda tespit edilen öğretmen atamalarını dahi gerçekleştiremiyor. Öğretmenin yeri marketler değil, okullardır” dedi.

2023’te ataması yapılmayan öğretmen sayısı 1 milyon olacak

ÖSYM’nin 2020 verilerine göre, atanmayı bekleyen öğretmen sayısı 460 bin civarında olurken, eğitim sendikalarına göre bu sayının 700 bin civarında olduğunu belirten Sümer, “MEB tarafından her yıl atananlar hariç en az 25 bin öğretmenin işsiz ve atanmayı bekleyen öğretmenler arasına girdiği belirtilirken, bu şekilde 2023’te atanamayan öğretmen sayısının 1 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor” dedi.