Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Ramazan Acar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Okulların açılmasına kısa bir süre kala birçok okul müdürü ve yöneticisinin kara kara düşündüğü; okullardaki temizlik, güvenlik ve hizmetli sorununu nasıl çözeceğiz?

Malum olduğu üzre, temizlik konusu eğitim kurumlarımızda da çok mühim!

Bu minvalde verilecek#TYP kapsamındaki personel umudu diri tutuyordu; ama TYP’nin kaldırılıp yerine ihdas edilen#İUP İş Gücü Uyum Programı ve yeni uygulama için yayımlanan genelge şartlarına göre öyle olamadı maalesef sorunu çözmeye yetmediği gibi yeni sorunlar ortaya çıkardı son uygulama.

Şöyle ki; Yeni Programa göre, bir kurumda en fazla 5 kişi çalışabilecek. Günlük çalışma süresi 7.5 saat ve haftada 5 gün olarak belirlendi. Çalışanlar ilk 1 ay haftada 37.5 saat çalışabilecek yani beş gün sonrasında ise en fazla bir çalışan 22.5 saat çalışabilecek yani 3 gün.#İUP için daha önce bu programda çalışmamış olma gibi bir şart bulunmuyor. Son bir ay sigortalı olanlar ile yaşlılık ve malulluk maaşı alanlar programa başvuru yapamıyor. Çalışana asgari ücretten daha fazla ödeme yapılamayacak. Haftada en fazla 3 gün çalışacak olan bir çalışana ise ayda 10 bin TL'ye yakın ücret ve buna göre sigorta pirimi ödemesi yapılabilecek. Okulların bu şartlarda çalışacak bir çalışan bulup bulamayacağını merak etmeye gerek yok, çünkü asgari ücretin altında emeğinin karşılığını alamayacağını bile bile, bu yeni uygulamada kim çalışmak ister ki!

Okullarımızda öğretmenlerimiz seminerlerine, yeni öğrencilerimiz de uyum eğitimlerine bu hafta başlıyor. 9 Eylül'de de tüm öğrencilerimiz okullarda olacak. Şartların bu kadar daraltıldığı bir ortamda kurumlar gerekli personeli nasıl bulacak? Öte yandan sadece bu sürelerde ve ekonomik olarak asgari ücretin altındaki aylık kazanca kim çalışmak ister, orası da ayrı bir muamma.

Okul temizliği ve güvenliği basit bir iş değildir, iş öğrenilene kadar süre bitmektedir. Tecrübeli elemanların da yeni uygulama-gelir dengesizliği-süre kısalığı gibi gerekçelerle hiçbirinin bir daha işi tercih etmeme ihtimali okullar açısından çok ciddi bir sorundur.

Bakanlık bu yaptığı ile işi imkansızlaştırmaktadır. Bakanlık bir an önce#İUP düzenlemesinde düzeltmeye gitmelidir, yoksa bu haliyle okullarda temizlik hususu ciddi manada zora girecek hatta imkansız hale gelecektir. Okullar açılırken bu belirsizlik en çok da okul yöneticilerimizi kara kara düşündürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığımız ve İŞ-KUR keşke bu tarz düzenlemeleri yaparken alanda görev yapan okul yöneticileri ile bir istişare etmiş olsaydı, bugün bu yanlış uygulama hatasına düşülmemiş olurdu.

Yol yakınken yanlıştan dönülmeli ve okulların ihtiyacını görecek şekilde bir düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca unutmadan ekleyelim, okul/kurumlarımıza Güvenlik Görevlisi de verilmelidir...

Okullar açılırken okullarımızın tamamına yakınında temizlik vb işleri yapacak Yardımcı Hizmetler Personeli ve güvenliği sağlayacak Güvenlik Görevlisi neredeyse ya hiç yok; ya da çok yetersiz! Okullar açılmadan İş-Kur üzerinden veya kadrolu atama yoluyla güvenlik ve temizlik sorunu çözülmediği takdirde eğitim öğretimin başlama sürecinde daha fazla sıkıntı yaşayacağız. İş-Kur üzerinden veya kadrolu atama yoluyla yeterli sayıda Güvenlik Görevlisi ve Yardımcı Hizmetler Personeli okullar açılmadan önce mutlaka alınmalıdır.

Her zaman olduğu gibi okul yöneticilerimiz olağanüstü fedakârlık gösteriyorlar; yeni bir omuz verilmesi gerekiyor bu hususta, yoksa okullarımızda hijyen, temizlik ve güvenlik eksikliklerinden kaynaklı pek çok problemle okullar açıldığında karşı karşıya kalınacağını tahmin etmek hiç de zor değil… Bizden söylemesi...

Kesin çözüm olarak bir an önce#OkulBazlıBütçe uygulamasına geçmelidir Milli Eğitim Bakanlığımız.

EĞİTİMCİLERDEN İKTİDARA TEPKİ! EĞİTİMCİLERDEN İKTİDARA TEPKİ!

Vesselâm.