Biden, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin "küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım" açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı hakkında yazılı açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, karara ilişkin “derin bir hayal kırıklığı” ifadesini kullandı. Biden açıklamalarının devamında şöyle dedi:

* Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden aniden ve temelsiz yere çekilme kararı derin bir hayal kırıklığı yaratıyor.

* Dünya çapında, bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak Türkiye’deki kadın cinayetlerindeki artış da dahil, ev içi şiddet vakalarında artışa tanıklık ediyoruz.

* Ülkelerin, kadınlara karşı şiddete son vermeye bağlılıklarını güçlendirmeleri ve yenilemeleri gerekir, kadınları korumayı ve saldırganlardan hesap sormayı amaçlayan uluslararası sözleşmelerden çekilmeleri değil. Bu, küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım.

* Cinsiyet temelli şiddet, dünyanın her bir köşesinde her ülkeye dokunan bir yara. Geçtiğimiz birkaç haftada, Gürcistan’daki trajik cinayetler de dahil, kadınlara karşı korkunç ve gaddarca saldırıların birçok örneğini gördük.

* Ve, günlük olarak cinsiyet temelli şiddettin hayaletinin gölgesinde yaşamanın her yerdeki kadınlara daha geniş anlamda verdiği zararı gördük. Bu hepimizin canını yakıyor ve kadınların şiddetten muaf bir şekilde hayatlarını sürdürebildiği toplumlar yaratmak için hepimizin daha fazlasını yapmamız gerekiyor

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEDİ

Kasım 2020’de ABD Başkanı olarak seçilen ve Ocak ayında göreve başlayan Biden, bugüne kadar Türkiye ile açıklama yapmamış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirmemişti. Biden, Türkiye ile ilgili sessizliğini “İstanbul Sözleşmesi” kararına tepki göstererek bozdu.

ABD-Türkiye ilişkilerine ilişkin önceki gün açıklamalarda bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield da Türkiye’ye yaptırım sinyalinde bulunarak “Türkiye S-400'lerden vazgeçmeli” ifadesini kullanmıştı.

SÖZCÜ