CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında öğretmenler için hazırladığı 11 maddelik vaatleri açıkladı.

'Öğretmenler aybaşını nasıl getireceğim diye düşünmemeli'

'Öğretmenlik mesleği dünyanın bütün toplumlarında diğer mesleklerde farklı bir yere sahiptir. Öğretmen kişileri eğitir. Onlara dünyayı, sevgiyi, beraber yaşamayı, tartışmayı, sorgulamayı, dünyayı, kainatı öğretir. Öğretmen bir toplumun, bir ailenin, bir bireyin ufkunu açan tek aktördür.

Öğretmenlere saygı duymak zorundayız. Eğitim sistemini bozduğunuz andan itibaren o toplum geri gider. Osmanlı'nın batış süreci de böyledir.

Eğer öğretmene önem verirseniz, toplumu geleceğe hazırlarsa hiçbir sorun yok. Bir öğretmen tüm bilgisini çocuğa veriyorsa mükemmel öğretmendir. Öğretmeni yaşadığı sorunlardan arındırmamız gerekiyor. Aybaşını nasıl getireceğim diye düşünmemeli.

Almanya'da öğretmenin aldığı maaşın yüzde 35'ini veriyoruz. Eşit işe eşit ücret diye bir evrensel kural vardır. Dolayısıyla eşit işi yapıyorsa onu farklı klasmanların içine sokmamız gerekiyor.

Bir kadrolu öğretmenler var 750 bin civarında, bir de sözleşmeli öğretmenler var 103 bin civarında. Hiçbir mazeret ve iş garantileri söz konusu değil. Bir de ücretli öğretmenler var. Ücretli öğretmenler en garibanları. Ona ders başına 16 lira 32 kuruş ödeniyor. 90 bin civarında da ücretli öğretmen var. 21. yüzyılda AK Parti iktidarının Türkiye'yi getirdiği nokta bu. Öğretmen bütün enerjisi eğitime verirse daha güçlü bir Türkiye çıkar. Hangisi aybaşını rahat getirebiliyorum diyor.

Bir de ataması yapılmayan 700 bin öğretmen var. Bir başka öğretmen grubu daha var 2 bin 650 rehabilitasyon merkezlerinde eğitim veren öğretmen var. Bir de KHK'lı öğretmenler var, 35 binden fazla. Şimdi öğretmen arkadaşlarımdan istihdam ediyorum; bu dertleri size anlatmamın yararı yok.

11 madde

Sorunu en iyi bilen sizsiniz. CHP iktidar olduğunda CHP için ne yapacak. 11 madde halinde anlatacağım:

* Konuşamamın başında bütün toplumlar öğretmenleri ayrı bir yerde tutar dedim. 657 sayılı kanından çıkaracağız. Ayrı ve bağımsız bir meslek kolları olacak. Özel bir yasa olacak.

* 3600 ek gösterge verecek olanlar da bizleri. 

* Her 24 Kasım'da öğretmenlere birer aylık ikramiye vereceğiz.

* Sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen, kadrolu öğretmen, bunları kaldırıyoruz. Herkesin statüsü aynıdır. eşit işe eşit ücret verilecek.

* Okullarda öğretmen açığı bırakmayacağız.

* Taşımalı eğitime son vereceğiz.

*  Öğretmenlere insan onuruna yakışır bir aylık vermek zorundayız. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında aylık almayacak. 

* KHK ile atılan öğretmenler var. Beraat edenler, takipsizlik kararı verilenleri derhal görevlerine göndereceğiz.

* Velilerden para alma uygulamasına son vereceğiz. Milli Eğitim'e ayrınlan a-para devlet okullarına harcanacak.

* Birleştirilmiş sınıf uygulamasına derhal son vereceğiz. Okul yoksa okul yapacağız.

*  Okul aile birliklerine yasal statü kazandıracağız. okul aile birliği ile okul arasındaki ilişkiyi sağlıklı bir zemine kavuşturacağız.

Bu kadar ayrıntılı bir vaat listesini bu güne kadar öğretmenlerin önüne hiçbir siyasi parti koymamıştır. Sorunlardan korkmayacağız. Sorunların üzerine yürüyeceğiz. Toplumun her kesiminin sorunu var. Bunu hepimiz biliyoruz.'