Hem yaklaşan seçim nedeniyle hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz' açıklamalarından yola çıkarak, kamu çalışanlarının özlük haklarında ve maaşlarında bir takım iyileştirmeler yapılacağını öngörüyoruz.

Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan memur ve emeklilere hangi müjdeleri verecek?

Yüksek Oranda Maaş Farkı

Öncelikle seçimlerin 2023 yılı Mart ayında yapılacağını varsaydığımızda, Ocak ayında memura toplu sözleşme zammına ek olarak, yüksek oranda enflasyon farkı verilecektir. Örneğin Aralık enflasyonu yüzde 80 olarak çıktığını farzettiğimizde, toplu sözleşme zammına ek olarak yüzde 20 oranında maaş farkıyla birlikte yüzde 100 memur zammı yapılacağını iddia ediyoruz. Önceki zamlarda olduğu gibi yüzde 2,5 veya 3,5 gibi rakamlar telafuz edilmeyecektir.

3 Ayda Bir Enflasyon Farkı

Ocak ayında yapılacak memur zammından önce yine, kamu çalışanlarına bir takım iyileştirmeler yapılacaktır. Örneğin eylül/ ekim 2022 de, aynen asgari ücretlilerde olduğu gibi memur ve emekli maaşlarına her üç ayda olmak üzere ara zam yapılacağını ya da eylül ayından itibaren maaşlara enflasyon farkının aylık olarak yansıtılabileceğini düşünüyoruz. Kaldı ki 2021 yılında ki ekonomik krizde hükümet kamu çalışanlarına benzer bir uygulama ortaya koyarak, enflasyon farkını her ay maaşlara yansıtmıştı.

Özlük Haklarada İyileştirme

Yaklaşan seçimler nedeniyle, kamu çalışanlarının sadece maaşlarında değil, özlük haklarında da iyileştirme olacağını değerlendirmekteyiz. Örneğin tüm memurlar için disiplin affı gelebileceği gibi, bireysel emeklilik sisteminde veya banka maaş promosyonlarına ilişkin düzenlemelerle yeni müjdeler gelebilir. Ayrıca herhangi bir sendikaya üye olması ve toplu sözleşmeden yararlanması kanunen mümkün olmayan kamu çalışanlarının (İnfaz koruma memuru, polis, tsk personeli) bir takım tazminatlarında iyileştirmeler yapılması mümkündür.

KAMUBİZ