Sağlık kurumlarında nöbet ve/veya icap nöbeti tutan kamu görevlileri, tuttukları nöbet karşılığında ücret alabiliyor.

Nöbet ve/veya icap nöbeti tutanlara, belirli göstergelerin aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle bulunan miktarda ücret ödenirken, bu ödemeden sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Aylık katsayısının 1 Temmuz 2020 tarihinden geçerli olarak artmış olması nedeniyle, 2020 yılının ikinci yarısında tutulan/tutulacak olan nöbet ve icap nöbeti karşılığında alınabilecek ücretin miktarı da artmış oldu.

Kim ne kadar nöbet ücreti alıyor?

Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında nöbet (normal, acil veya branş nöbeti) tutan personele (memur ve sözleşmeli personel), tuttukları nöbet karşılığında “Nöbet Ücreti” ödenebiliyor. Ayrıca, üniversitelerin yataklı tedavi kurumlarında tıpta uzmanlık öğrenimi yapanlar ile yataklı tedavi kurumlarında çalışan ve tıpta ve diş tabipliğinde yabancı uyruklu kontenjanında uzmanlık eğitimi yapmakta olanlar da nöbet karşılığı ücret alabiliyor.

Personelin tuttuğu nöbet süresinin izinle karşılanmayan her 1 saati için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenmiş olan gösterge rakamının aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle bulunan tutarda nöbet ücret ödeniyor.

Nöbet ücreti ödenebilmesi için personelin kesintisiz en az 6 saat nöbet tutması gerekmekte olup, aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde ayda en çok 60 saat için ve diğer yerlerde ise ayda en çok 130 saat için nöbet ücreti ödenebiliyor.

Öte yandan yoğun bakım, acil servis, diyaliz ve ameliyathane hizmetleri ile 112 acil sağlık hizmetlerindeki nöbetler karşılığında ücret %50 artırımlı ödeniyor.

Personelin, unvan ve çalıştığı yere göre, bir ayda en çok ne kadar nöbet ücreti alabileceği aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Kim ne kadar nöbet ücreti alıyor?

İcap ettiğinde çağrılmaları halinde göreve gelecek şekilde sağlık kurumu dışında beklemek suretiyle haftalık çalışma süreleri dışında nöbet (icap nöbeti) tutan personele (memur ve sözleşmeli personel), tuttukları bu nöbet karşılığında “İcap Nöbeti Ücreti” ödenebiliyor.

Tutulan icap nöbeti süresinin izinle karşılanmayan her 1 saati için, ilgili personelin nöbet saati (artırımlı olmayan)  ücretinin %40'ı kadar ödeme yapılıyor.

İcap nöbeti ücreti ödenebilmesi için personelin kesintisiz en az 12 saat icap nöbeti tutması gerekmekte ve bir personele bir ayda en çok 120 saat için icap nöbeti ücreti ödenebilmektedir.

Personelin, unvanları itibariyle bir ayda en çok ne kadar icap nöbeti ücreti alabileceği aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.