Yapılan araştırmada sağlık çalışanlarının pandemi öncesinde haftalık 40 saat ve üzeri çalışma oranının yüzde 22 olduğu, pandemiyle birlikte bu rakamın yüzde 75,8’e yükseldiği bulgusuna yer verildi. Nöbet tutma oranlarının yüzde 43,2’den yüzde 64,3’e yükseldiği tespit edildi.

Araştırma sağlık çalışanlarının aile ve sosyal yaşamlarıyla ilgili de önemli bilgiler verirken, bir veya birden daha fazla hafta evine gidemeyen sağlık çalışanı oranının yüzde 12,4 olduğu belirlendi.

18 yaş altı çocuğu olan sağlık çalışanlarının çocuklarının bakımıyla ilgili kısmen ya da tamamen sorun yaşadığını söyleyenlerin oranı yüzde 67,1 iken, özellikle eşiyle birlikte sağlık sektöründe olan yüzde 36’lık bölümünün ailevi sorumluklarının ailevi sorunlara dönüştüğü vurgulandı.

Çalışanların yüzde 63’ü 6 saat veya daha az uyduğunu belirtirken, yüzde 93,8’i ise yorgun veya çok yorgun olduğunu söyledi.

Araştırma sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının bulaş oranının yüzde 3,9 olduğu, bu oranın Türkiye’nin bulaş oranından 10 kat daha fazla olduğu ifade edildi. Aynı zamanda sağlık çalışanlarının ailelerinin de yüksek risk altında olduğu araştırma sonuçlarına yansıdı.

COVID-19 ile Mücadelede Sağlık Çalışanları Araştırması Kitabı için tıklayınız