Pandemiye karşı en ön cephede savaşan sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren son dakika gengelgesine göre; Covid-19 tanısı konulan ve vefat eden sağlıkçı yakınlarına aylık bağlanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başı yapılan kabine toplantısının ardından, yaptığı açıklamada, "Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri, maaştan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eğitim öğretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacaklardır. Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malülü/meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacak." diyerek sağlık çalışanları için önemli bir müjde vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Sağlık Bakanlığı, Covid-19 tanısı ile tedavi görürken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının 'meslek hastalığı' veya 'vazife malulü' hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin bugün bir genelge yayımladı.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 5510 sayılı Kanun'un 14 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda, Covid-19 tanısı ile tedavi alıp, tedavi sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 'meslek hastalığı' veya 'vazife malulü' hükümlerinden yararlanmaları için gereken kuralları 81 ile genelge ile bildirdi.

NE KADAR AYLIK BAĞLANACAK?

Yayımlanan genelgenin ardından sağlık çalışanları, meslek hastalığı ve vazife malüllüğü kapsamında Covid-19 nedeniyle vefat eden sağlık personeline ve yakınlarına ne kadar aylık bağlanacağını merak ediyor. Yüksek risk altında, pandemide en ön safta mücadele ederek adeta canını ortaya koyan sağlık çalışanları Covid-19 nedeniyle vefat eden sağlıkçıların yakınlarına yüksek oranda aylık bağlanmasını istiyor.

TAZMİNAT VERİLECEK Mİ?

Koronavirüs nedeniyle vefat eden sağlık çalışanlarına ne kadar aylık bağlanacağına dair henüz bir açıklama yapılmadı Sağlık personeli konuyla ilgili açıklama bekliyor Ayrıca sağlık çalışanları Covid-19 nedeniyle vefat edenlere yüksek oranda tazminat ödenmesini talep ediyor.

Genelgede şu ifadeler yer alıyor;

Çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı ortaya çıkan meslekte kazanma veya çalışma gücü kayıpları ile vefat hallerinde sigortalılar, illiyet bağının kurulması şartıyla, 'meslek hastalığı' ile 'vazife malullüğü' kapsamındaki sosyal güvenlik haklarından yararlandırılabilmektedir. Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Covid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca 'malul' olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 14'üncü ve 47'nci maddelerine göre 'meslek hastalığı' veya 'vazife malullüğü' hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir