Hafıza yaşadığımız anıları, öğrendiğimiz bilgileri uzun süre akılda tutma becerisidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz Hürriyet gazetesinde beyin fonksiyonlarını destekleyen besinlerden bahsetti ve bazı tavsiyelerde bulundu.

Bellek, yaşananları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkisini bilinçli olarak zihinde saklama gücüdür. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için tüketilmesi gereken bazı yiyecekler vardır.

Unutkanlık birçok insanın şikayetçi olduğu bir durum. Hafızası güçlü insanları etrafımızda hayranlıkla izleriz. Okuduğu bir yazıyı, dinlediği bir müziği veya gördüğü bir olayı geçen günlere, haftalara rağmen oldukça iyi hatırlar ve tekrar edebilirler. Peki hafıza nasıl güçlenir, unutkanlığa karşı hangi besinler iyi gelebilir?

Günümüzde stres, yanlış beslenme düzeni, aşırı teknoloji kullanımı ve benzeri nedenlerle gençlerin en büyük sorunlarından biri unutkanlık. Günlük öğünlerimize ekleyeceğimiz bazı besinlerle beyin sağlığımızı iyileştirme, geliştirme şansına sahibiz. İşte unutkanlığa karşı, hafızayı güçlendiren besin önerileri...

Yağlı balık

Somon, hamsi, sardalya ve deniz levreği gibi yağlı balıkların içerdiği omega 3 ve DHA unutkanlık, bunama ve diğer nörolojik sorun ile hastalıklara karşı koruyucu olabiliyor ve hafızayı güçlendiriyor. Haftada en az 2 kez tüketilmeli.

Kabak çekirdeği

Antioksidan özelliği ile magnezum, çinko içermesi kabak çekirdeğinin öğrenme ve hafıza konusunda önemli bir hale getiriyor. Günde 1 çay bardağı tuzsuz kabak çekirdeği tüketilebilir. Ayrıca kabak çekirdeği prostat kanserine karşı koruyucu besinlerin başında gelmektedir.

Nar

Flavonoidler, çilek, yabanmersini, böğürtlen, nar, mürdüm eriği,frambuaz ile siyah dut gibi kırmızı ve mor meyvelere renk vermelerinin yanı sıra hafızanın güçlenmesine de yardım ediyor.

Ceviz

İçerdiği protein ve E vitamini ile ceviz hafızayı güçlendiren bir besin.

Ispanak

Ispanak, lahana, roka ve maydanoz gibi yeşil sebzeler beyin sağlığına faydalı K vitamini, beta karoten, lutein ve folat içeriyorlar. Haftada 2 kez sofrada mutlaka bulundurulmalı.

Zeytinyağı

Günde ortalama 5 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmek beyin sağlığı için faydalı.

Yumurta

Yumurta sarısında bulunan kolin, epilepsi nöbeti kaynaklı hafıza kaybında azalmayı sağladığı araştırmalarda ortaya konulmuş. Yumurta aynı zamanda iyi bir B12 kaynağı. Kanda düşük B12 seviyesinin zayıf hafıza ve düşük öğrenme kapasitesiyle ilişkili olduğu belirtiliyor. Yumurtada bulunan protein, B, D ve E vitamini de hafızayı güçlendiriyor.

Zerdeçal

Zerdeçalın etkin maddesi kurkuminin Alzheimer hastalarında görülen amyloid plaklarını temizleyen makrofajlara yardım ettiği tespit edilmiş. Zerdeçalı yoğurda veya salatalarınıza ekleyebilirsiniz.

Bitter çikolata

Bitter çikolatada bulunan kakao flavonoidler yaşlanmayla oluşan zihinsel gerilemeyi yavaşlatıyor. Haftada 40 gram bitter çikolata tüketilebilir.

Mercimek

Mercimek, nohut, soya fasulyesi ve kuru fasulye gibi kuru baklagiller her yaş grubunda hafıza performansını olumlu etkiliyor. Kuru baklagiller içerdikleri yüksek B vitamini sayesinde beyin ve sinir sistemi için çok değerliler. Haftada en az bir kez kuru baklagil tüketilmeli.