“Bir Bilenle Bilge Nesil” projesi kapsamında Tokat ve Turhal’da yapılan kitap okuma yarışması, düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Eğitim-Bir-Sen Tokat 1 No’lu Şube ve Genç Memur-Sen tarafından bu yıl dördüncüsü organize edilen, il ve ilçelerden 250 grupta 250 öğretmen ve 2 bin 520 öğrenciyle gerçekleştirilen kitap okuma yarışmasında üç farklı kategoride ödül alan öğrencilere hediyeleri takdim edildi.

Turhal’da 12 lisede 51 öğretmen ve 510 öğrencinin, Tokat merkezde 24 lisede 100 danışman öğretmen ve bin 200 öğrencinin katıldığı yarışmanın ödül töreninde konuşan Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, altı yıldır devam eden Bir Bilenle Bilge Nesil projesiyle binlerce gence ulaştıklarını ifade ederek, “Türkiye genelinde binlerce okulda binlerce gencimizi kitapla buluşturduk. Öğretmen ve öğrencilerin birlikte bir şeyler öğrendiği, ufuk kazandığı, yeni bakış açılarına kavuştuğu bu proje ile geleceğimizin teminatı olan gençlerimize dokunduk. Ben bugün burada, bu muazzam tabloda; yarının akademik birikimini, Türkiye’nin entelektüel geleceğini, Sezai Karakoç üstadın ifadesiyle ‘diriliş işçileri’ni, heybetini inancından, gücünü medeniyet birikiminden alan bilge nesli görüyorum” dedi.

Gençlere inanıyor ve güveniyoruz

Bir Bilenle Bilge Nesil projesinin salgına rağmen devam ettiğine dikkat çeken Yalçın, “Bir Bilenle Bilge Nesil projemiz dalga dalga büyüyor, yayılıyor. Türkiye genelinde, 2022 rakamları hariç olmak üzere, salgına rağmen son 5 yılda; 23 bin 262 öğretmen, 220 bin 310 öğrencinin kalımıyla 714 bin 620 kitap okundu. Yüzlerce okur-yazar buluşması yapıldı. Bin 900 konferans, seminer ve söyleşi gerçekleştirildi. 15 bin 126 okulda, toplamda 690 bin kompozisyon yazıldı. Sene sonu ödül törenlerinde dereceye giren öğrencilerimize 12 bin 441 derece ödülü, 2 bin 153 mansiyon ve 3 bin 600’ü çeşitli hediyeler olmak üzere toplamda 18 bin 194 ödül dağıtıldı. Öğretmen- öğrenci buluşmaları kapsamında 143 bin 800 grup etkinliği şeklinde kitap mütalaası yapıldı. Projemiz kapsamında müze, kitap fuarları ve kültürel geziler başta olmak üzere yüzlerce etkinlik icra edildi. Bu sene rakamlarını henüz eklemedik ancak sadece İstanbul’da Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle 315 bin kitap dağıttık” şeklinde konuştu.

Bir Bilenle Bilge Nesil projesinde kapsamında Tokat’ta 2019 yılında 2 bin 520 öğrenciye 5 bin 40, 2020 yılında 2 bin öğrenciye 4 bin kitap ve 2022 yılında ise 2 bin 350 öğrenciye 7 bin 50 kitap dağıtıldığını kaydeden Yalçın, şöyle devam etti: “Bu muazzam tablonun ortaya çıkmasında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bizim medeniyetimiz gençlerin omuzlarında yükselmiştir. Âlimler, şairler, yiğitler şehri Tokat’ın bilge gençleri sizlere güveniyor, sizlere inanıyoruz. Biz imkânı, siz gayreti ortaya koydunuz ve bu iş birliğinden büyük bir gelecek potansiyeli doğdu.”

Dünyanın fikri bir kısırlık içinde olduğunu, gençlerin kategorize edilerek tek tip olarak görüldüğünü belirten Yalçın, “Bu salondan ilhamını medeniyetimizden alan fikir ve ilim adamları, sinemacılar, müzisyenler, ressamlar, edebiyatçılar çıkacak. Emperyalizmin kültürel istilasına dur diyecek yeni El-Cezeriler, El-Harizmiler, Cabir bin Hayyanlar, Ali Kuşçular, Uluğ Beyler, Biruniler, İbn Sinalar, Mimar Sinanlar çıkacak; Aliyalar, Akifler, Fuat Sezginler yetişecek ve medeniyetimizi yeniden inşa edecekler. Bu ülkeye kurşun askerler, troller, fikir tetikçileri, düşünce suikastçıları lazım değil. Bize analitik düşünen gençler, hakikati arayıp bulup haykıracak bir gençlik lazım. Ben bu gençliği burada görüyorum. Hepinizi yürekten kutluyorum” diye konuştu.

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Şaban Ceylan ve Genç Memur-Sen Başkanı Mesut Emre Balcı’nın da birer konuşma yaptığı programa Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Sulusaray Belediye Başkanı Necmettin Coruk, Reşadiye Belediye Başkanı Mustafa Yılmaz, Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, Memur-Sen Tokat İl Temsilcisi Suat Mantar, Tokat Milletvekili Mustafa Arslan ve İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.