Eğitim- Sen Antalya Şubesi 2023 Ocak ayının ilk haftasında Antalya'nın farklı merkez ilçelerinde 52 Okul kantininde uyguladığı ankette yoksulluğun ve açlığın geçtiğimiz yıla göre önemsenmesi gereken oranda arttığını gösterdi. Ankette, öğrenciler kantinden alışveriş yapabilmek için paralarını birleştirmek zorunda kalırken, yiyecek alan öğrenciler ise yanına bir içecek alamıyor.

“ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 50 DEN FAZLASI KANTİNDEN HİÇ ALIŞVERİŞ YAPAMIYOR”

“Okullarda sağlıklı beslenme olarak değerlendirilmeyecek, sadece öğrencilerin açlığını giderebilecek ürünlerin satışında dahi geçtiğimiz yıla göre önemli düşüşler yaşanmıştır” diyen Eğitim- Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, şunları söyledi;

“Daha ucuz olduğu için okul dışından sağlıksız yiyecekleri satın alan öğrenci sayısında ise artış söz konusu.  Yine para birleştirerek ortak yiyecek satın alan öğrencilerin sayısında artış söz konusu.

Okullarda öğrencilerin yüzde 50 den fazlası kantinden hiç alışveriş yapamıyor. Büyük bölümü evden yiyecek de getirmiyor ve günü yemek yemeden tamamlıyor. Okul çağı öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişimlerinin önemli oranda tamamlandığı bir yaş grubunu kapsıyor.

Bu nedenle sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyulan bir dönem. Eğitim Sen olarak okuldaki her öğrencinin sağlıklı bir öğün yemek yiyebilmesi için uzun zamandır gündem oluşturmaya çalışıyoruz”

“ÖĞRENCİLERİN AÇLIK SORUNUNU ÇÖZMELİDİR”

Beslenme yetersizliği ve açlığın eğitimde eşitlik ilkesini de ortadan kaldırdığını belirten Sönmez, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Yaşanan bu vahim tabloyu iktidar kendi siyasal çıkarlarına uygun şekilde planlıyor. Oysa dünyanın birçok ülkesinde öğrencilerin gelişimleri de dikkate alınarak sağlıklı okul yemeği planlamaları bütçeden yeterli kaynak aktarılarak kalıcı olarak çözülmüş durumda.

Okul çağındaki öğrencinin sağlıklı beslenmesini sağlamadan eğitimin başarısını artırmak olanaksızdır. Geçici bir çözüm olarak yerel yönetimlerin okullarda öğrencilerin beslenmesi için yapacakları çalışmalara engel olunmamalı.

Merkezi yönetimle yerel yönetimler işbirliği içinde öğrencilerin açlık sorununu çözmelidir. Uzun vadede ise her öğrencinin okulda bir öğün sağlıklı yemek yemesi mutlaka sağlanmalıdır”

ÖĞRENCİLER KANTİNE BORÇ YAZDIRIYOR

Eğitim-Antalya Şubesinin yaptığı anketindeki öne çıkan maddeler şöyle:

– 52 Okul kantininden verilen rakamların ortalamaları alındığında geçtiğimiz yıl bir kantinde 83 tost satılırken bu yıl 51 tost satılmaktadır.

-Yine ortalama alınarak geçtiğimiz yıl 91 simit satılırken bu yıl 59 simit satılmaktadır.

– Ortalamaya göre geçtiğimiz yıl 37 öğrenci kantine borç yazdırıyorken, bu yıl bu sayı 55 olmuştur.

-Yine ankete katılan kantincilerin yüzde 80'i kantinde satılan toplam ürün sayısının geçen yıla göre azaldığını belirtmiş.  Yüzde 10'u ise geçen yıla göre değişmediğini belirtmiştir.

–Yüzde 78 katılımcı okul dışından sağlıksız ama ucuz yiyecekleri alan öğrenci sayısında artış olduğunu belirtmiş.

-Ankete katılan kantincilerin yüzde 74'ü kantinden yiyecek alan öğrencilerin yanında içecek alamama durumunun geçen yıla göre sayısının arttığını belirtmiş.

-Öğrencilerin kantinden yiyecek alabilmek için aralarında para birleştirme durumunu geçen yıla göre değerlendiren kantincilerin yüzde 72 si sayının geçen yıla göre arttığını belirtmiş.

-Geçen yıla göre kantinde satılan ürünlerin fiyatının yüzde 100 den fazla arttı diyenlerin oranı yüzde 42, yüzde 80-100 arası diyenlerin oranı yüzde 24 olmuştur.

PROJE OKULLARI YÖNETİCİ ATAMALARINA DAİR PROJE OKULLARI YÖNETİCİ ATAMALARINA DAİR

-Bu yıl kantinde hiç alışveriş yapmayan öğrencilerin oranı nedir şeklindeki bir soruya yüzde 52 katılımcı yüzde 50 den fazla, yüzde 22 katılımcı yüzde 40-50 arası şeklinde yanıt vermiştir.

SÖZCÜ