Geçtiğimiz Mart ayında meydana gelen olayda, sözde eğitimci iki öğretmen kameralar önünde bir öğretmeni darp etti. Yaşanan şiddet kayıtlar vasıtasıyla tüm ilgili ve yetkililer tarafından net bir şekilde görüldü. Mağdur eğitimcinin şikâyetinden sonra mahkeme süreciyle birlikte idari soruşturma süreci de başladı. Bu süreçte, il milli eğitim müdürlüğü, şiddet uygulayan şahısları haklı buluyormuşçasına bir tavır ve tutum sergileyerek şiddet uygulayanları açığa alma gereği duymadan soruşturma sürecini devam ettirdi. Yetkililer tarafından ayan beyan herkesçe bilinen konuyla ilgili dosyalar tamamlandı. Cezai işlemin uygulanması için il milli eğitim müdürlüğüne teslim edildi. İl milli eğitim müdürlüğü olaya olduğu zamanki kayıtsızlığını devam ettirerek şiddete uğrayanı korumak yerine sanki şiddeti uygulayanları korumak istercesine kendilerine teslim edilen dosyayı bir türlü gündeme almıyor haklıyı değil de haksızı kayırıyor gibi bir görüntüye razı geliyor. Daha sonra cereyan eden olaylarla ilgili dosyalar karara bağlanmışken aylar önce vuku bulan bir olayın tamamlanmış dosyasının bir türlü sümen altından çıkarılmaması il milli eğitim müdürlüğünün adalet anlayışını sorgulatmaktadır. 

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Disiplin Cezalarının Çeşitleri İle Ceza Uygulanacak Fiil Ve Haller başlıklı 125. maddesinde, yapılan fiil için öngörülen ceza açık bir şekilde ifade edilirken, soruşturma dosyası aylar öncesinden tamamlanıp sunulmuşken Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü şiddete başvuranlara yönelik işlem başlatmak için neyi beklemektedir?

ulunduğunuz makamlar tüm çalışanlarınıza eşit, objektif, tarafsız ve adil davranmanızı gerektiren makamlardır. Soruşturmanın selameti, yapılan fiilin karşılıksız kalmaması için açığa alınması gereken şiddet yanlılarına göz yumulması bir görev ihmali ve ihlali iken, tamamlanan soruşturmanın sümen altı edilerek gereğinin yapılmaması ise ayrı bir görev ihmali ve ihlalidir.
Adaletin tecelli edip yerini bulması, hak edenlerin hak ettiklerinin karşılığını alması ümidi ile Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevinin gereğini yapmasını bekliyoruz.

Mustafa Karataş 
Eğitim-Bir-Sen Erzurum 2 No’lu Şube Başkanı