Niğde Ömer Halisdemir Meydanındaki eyleme, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, yönetim kurulu üyeleri, Türkiye’ye genelinde illerden ve Konya Eğitim-İş şubesinden katılım oldu.

Eylemde basın açıklaması yapan ve kamu emekçilerinin insani bir şekilde hayat süremediği ifade eden Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “2022 Ocak ayında memura yüzde 7,5 maaş farkı verildi. 6 aylık enflasyon farkı olarak memura enflasyon farkı ile toplam 30,5 zam yapıldı. TÜİK’ in açıkladığı enflasyon oranı son 19 yılın en yüksek enflasyonu olmasına rağmen rakamlarla oynayarak Halkın Enflasyonunun yanına bile yanaşamamaktadır. Kamu-Ar’ın her ay yayınladığı Halkın Enflasyon oranı yüzde 118,8 iken TÜİK’ in açıkladığı yüzde 54,44 enflasyon oranı gerçeği yansıtmamaktadır. Yine TÜİK’ in açıkladığı üretici fiyatlarında yüzde 93,5 oranında enflasyon meydana geldi. Bu da demek olmaktadır ki, ileriki aylarda fiyatlara en az yüzde 100 oranında zam daha yapılacaktır.

 Hayat pahalılığının en önemli sebebi olan enerji ve akaryakıt fiyatlarındaki yüzde 18 KDV ÖTV kaldırılmadan vergi oranlarında indirim yapmanın hiçbir anlamı olmayacaktır. Elektrik zammı 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olan kademeli tarife sistemine geçilmesi ile elektriğe, mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dâhil ortalama yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam geldi. Bir aile zorunlu olarak kullandığı elektriğe geçen sene Eylül ayına göre neredeyse 3 kat fazla fatura ödemektedir. AK Parti, iktidara geldiği günden itibaren en büyük hayali olan kamu kaynaklarını yandaşlarına peşkeş çekmesinin sonuçlarını görmekteyiz. Artık yaşamsal faaliyetlerimizi bile karşılama gücümüz kalmamıştır. Bu sebeple AK Parti hükümetinin kendi yandaşlarına sağladığı imtiyazlardan bir an önce vazgeçmelidir. Halkımıza ve bizlere yaşatılan zulüm son bulana kadar meydanlarda olacağız” dedi.

Yetersiz zamlar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığıyla eridi

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit Niğde eylemini değerlendirerek, “Yılbaşında yapılan zamlar daha ilk ayda yüksek enflasyon ve hayat pahalılığından eridi. İki ayın toplam enflasyon oranı 15,91 olduğuna göre memura 2022 yılında verilen yüzde 7,5’luk maaş zammı iki ayda yüzde 8,41 oranında erimiş oldu.  En düşük emekli maaşının 2500 Türk lirası olduğu Türkiye’de iki aylık enflasyon farkı ile emeklilerin alım gücü 2290 Türk lirasına geriledi. En düşük memur maaşı ise 2022’de 6748 Türk lirası, iki aylık enflasyon farkı ile alım gücü 567 lira azalarak, 6181 Türk lirasına geriledi. Açlık sınırı Mart’ta bir önceki aya göre 601 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 428 lira artarak, 11 bin 611 liraya yükselirken yoksulluk sınırı da toplam 1029 lira yükseldi. Geçen yıl mart ayına göre ise açlık sınırı 2 bin 342 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 3 bin 432 lira arttı. İktidarın yeniden belirlenmesine yönelik taleplere henüz olumlu yaklaşmadığı asgari ücret, Mart’ta dört kişilik bir ailenin sadece 22 günlük beslenmesine yetiyor. İktidarın yapması gereken rakamlarla oynanın yerine, memurun, öğretmenin ve asgari ücretlinin geçinebileceği bir ücreti vermesinin yanında, üretimi arttırarak çiftçiye, hayvancılıkla geçinen insanlarımıza acilen destek paketlerini açıklanmasıdır ve bu destek paketlerinin de yeterli düzeyde olması gereklidir” diye konuştu.