İzmir Bornova Belediyesi’ne ait BORBEL şirketi ile işyerinde örgütlü Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında devam eden ve 1580 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmesinin üçüncü oturumu gerçekleştirildi.

Bornova Belediyesi Nikah Sarayında yapılan oturuma Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube yönetimi ve temsilcileri, BORBEL adına ise SODEMSEN yetkilileri katıldı. Sözleşmede SODEMSEN’in yüzde 30 zam teklifi yapmasına sendika ve işçiler tepki gösterdi.

Görüşmenin yapıldığı salonun önünde toplanan işçiler, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Birleşen işçiler asla yenilmez”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak verilen teklifi asla kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

“TEKLİFİ KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

İşçileri bilgilen Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Her gün televizyon ekranında ‘Yalancı TÜİK, gerçek enflasyon%176’dır diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ne SODEMSEN ne de işveren hiç duymamış olacak ki bugün bize bir yıl için teklif edilen rakam yüzde 30’dur. Enflasyonun altında kalan bir teklifi kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

Zamlar karşısında işçilerin ücretlerinin her geçen gün daha da eridiğini söyleyen Genç, “Biz işçiler olarak hem işverene hem de SODEMSEN’e buradan sesleniyoruz; biz işçilerde biliyoruz ki ekonomik krizin sorumlusu, ekonomik krizi yaratan belediyeler değil elbette ancak biz işçilerin insanca yaşamasına yetecek ücret talebimizin tek muhatabı belediyelerdir, yani işveren olarak sizsiniz. Dolayısıyla toplu iş sözleşmesi masasına oturması için yetki verdiğiniz işveren sendikası SODEMSEN’e ‘Biz çalışanlara insanca yaşanacak bir ücret vereceğiz’ talimatınızı bekliyoruz” dedi.

Talepleri karşılanmazsa üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını ifade eden Genç, “Çünkü krizi biz yaratmadık bedelini de ödemeyeceğiz” diye ekledi. 

“YÜZDE 30 ÜCRET ZAMMIYLA BU KOŞULLARDA GEÇİNEMEYİZ”

Bornova Belediye işçisi Erman Ceviz, “Görüşmelerde ilk kez maddi konulara gelindi. İlk söylenen rakam bize tüm kalemlerde yüzde 30 artış. Bu hayat şartlarında yüzde 30’luk bir artış aslında ara zam olarak verilmesi gerekirken bir yıllık zam ücreti olarak söyleniyor. Yüzde 30 ücret zammıyla bu koşullarda geçinemeyiz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil, sonuna kadar hakkımızı arayacağız” diye konuştu.

“YÜZDE 30’LUK BİR TEKLİF SUNMALARI BİZE HAKARETTİR”

Bornova Belediye işçisi Tuncay Tosmak ise, “Biz KHK’yla geçirilen Bornova’da yeni kurulan bir şirket üzerinden çalışan işçileriz. İzmir’in diğer ilçelerinde yılladır şirket üzerinden çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri üzerinden bir değerlendirme yaparak yüzde 30 zam uygulayacakları söylendi. Enflasyonun yüksel olduğu bir dönemde bizi yüzde 30 zamma layık gördüler. Ekonominin kötü olduğu dönemde insanların alım gücünün düştüğünü bile bile bize yüzde 30’luk bir teklif sunmaları bize hakarettir. Eylemlerimize devam edeceğiz. Belediyeyi daha güzel yüzledik dilimleri konuşmaya davet ediyoruz” dedi.

“SONUNDA KAZANACAĞIZ”

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu da “Türkiye tarihindeki en büyük ekonomik krizden geçiyor. Devletin baskılamaya çalıştığı enflasyon rakamları bağım araştırmalara göre yüzde 170’in üzerinde. Açlık ve yoksulluk sınırını biliyoruz. CHP’li belediyelerin yetki vererek karşımıza oturttuğu SODEMSEN hiç çekinmeden bizde yüzde 30’luk bir zam önerebildi. Türkiye ekonomik krizdeyken süreci uzatmanın bir anlamı olmadığını, daha kabul edilebilir bir teklif getirmelerini söyledik. Bu toplu sözleşme bizim geleceğimiz ve süreci lehimize çevireceğiz, sonunda kazanacağız” diye konuştu.

EVRENSEL