Bir haftalık ara tatil bitti ve öğretmenler bugün yeniden ders başı yaptı. İki gün sonra günlerini kutlayacak olan öğretmenlere MEB’in, içinde “hediye istemek” “çıkar sağlamak” “hediye kabul etmek” ifadelerinin de bulunduğu, “24 Kasım Öğretmenler Günü Hediye Uygulaması” konulu, Bakan Yardımcısı Petek AŞKAR imzalı bir yazı tebliğ edilecek.

Bu yazı, dili, kurgusu ve içeriği ile öğretmenleri itham eden ve küçük düşüren bir yazıdır. Yapılmak istenenin tam aksine, toplumda öğretmene duyulan güveni zayıflatan ve öğretmenin itibarını yerle bir eden bir yazı olmuştur. Bakanlık bu yazıyı acilen geri çekmelidir.
 
Münferit birkaç özensiz uygulama olacak diye bütün öğretmenleri zan altında bırakmak, hediye isteyen konuma düşürmek bakanlığın yapacağı bir iş midir? Hangi öğretmen öğrencisinden hediye isteyecek kadar basitleşir? Gerek öğrencilik gerekse meslek hayatım boyunca öğrencisinden hediye isteyen bir tane öğretmene rastlamadım açıkçası.

Öğretmenler bu Öğretmenler Günü’nde çıkarılacak, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile başta uzman öğretmenlik probleminin çözümü olmak üzere, şiddet, kariyer, başarı belgeleri, kadrolu atama, hizmet puanında adalet, 3600 ek gösterge gibi müjdeleri bekliyorlar.

Madem söz etik kurallardan, eğitimcinin itibarından açıldı, bizim de biraz katkımız olsun isterim. Bakanlığımız şu basit uygulamaları gözden geçirerek; makamları, yetkileri ve kullandıkları imkânları kıyaslandığında, öğretmenlere göre daha çok göz önünde olan üst yöneticilerin itibarını koruyarak eğitimci saygınlığına daha büyük katkı sunmuş olacaktır.

Evini Ankara’ya taşımadığı için hafta sonu zaten İstanbul’a gelecek olan merkez teşkilatı mensuplarına sınav görevi vs. yazarak, uçak bileti ve havaalanından araç hizmeti sunulması yasaklanabilir.

Proje kapsamında ödenek gönderilecek okullara, ödenekten önce işi yapacak aracının gitmesi engellenebilir. Bu çarkın içinde rol alanlar, üst görevlere getirilmeyebilir.

Meslek liselerine üretmediği ürünü, adeta bir ticarethane gibi al sat yaptırarak kamuoyunun yanıltılmasına son verilebilir…

Öğretmenler Günü vesilesiyle öğretmenlerin gündemde olacağı bu haftanın ilk gününde şu tespitimi özellikle paylaşmak isterim. Son dönemlerde öğretmenlere karşı özensiz, kırıcı ve kaba tavırlara daha sık rastlıyoruz. Veli, mülki amir, bakanlık yetkilisi, hiç fark etmiyor, görünürde öğretmene karşı bir saygı var gibi ancak gerçekte hiç de öyle değil. Yetkilileri ve basınımızı, toptancı yaklaşımlardan vaz geçmeye ve güzellikleri öne çıkarmaya davet ediyorum.

Talat YAVUZ

Memur Sen İstanbul İl Başkanı